– Jeg synes ikke likestillingen er kommet langt nok, sier Henny Moan.

Skuespilleren og filmdivaen blir hedret på 80 årsdagen med et seminar ved Norsk filminstitutt. Festkvelden åpner med foredraget «Kvinne – hvor går du? Og hva med mannen? med innledning fra Camilla Stoltenberg, Jan Erik Vold, Per Haddal og Bent Kvalvik.

Kvelden fortsetter med visning av «Øyeblikket», en film hvor jubilanten selv har en sentral rolle.

LES OGSÅ: Henny Moan (74) fikk Amandas ærespris

Reagerer på russemelodi

– Men hvilken posisjon har hun selv i likestillingsdebatten?

– Jeg mener vi må vise respekt og tale med fri og klar stemme, sier Moan.

Hun forteller at hun bråvåknet hjemme på Jar til en russemelodi på radioen, som fremstilte jenter langt fra slik hun oppfatter jenterollen.

– Det er forferdelig å høre at jenter blir fremstilt på denne måten. Skal jeg betale skatt, for en utdannelse som ender med slike påstander om kvinner? spør hun.

Egne kvinneroller

Moen har selv spilt i en rekke norske filmer, som er endt opp som klassikere. Hun har spilt ulike kvinner, og har denne forklaringen på hvordan hun opplever egne roller:

– Jeg har spilt meget forskjellige roller og de spriker i begge retninger. Det er dette vi vil ta for oss i kveld. Men på «Solsiden» spilte jeg en ung, modig kvinne som turde si ifra. Det er en god rolle, som jeg vil huske, sier hun.

LES OGSÅ: – Det er en forferdelig overgangstid. Men så er det ganske vakkert også

SE FILMEN: Jeg har alltid vært nær døden

Klassiske filmer

De neste dagene viser Cinimateket flere av Moans filmer, som «Barn av solen» og «Kalde Spor» av Arne Skouen, samt Kåre Bergstrøms klassiker «De dødes tjern» og «Barn av solen». Norsk Filminstitutts Anita Aubert har tidligere arbeidet i Bærums kulturadministrasjonen og husker Moans engasjement som politiker for Arbeiderpartiet som folkevalgt i Bærum på 1970-tallet.

Politiker i Bærum

– Hun har alltid hatt et politisk engasjement og spilt en rolle i kulturlivet med sin tydelige stemme. Og hun har fremdeles en klar stemme i denne debatten. Det skal vi ta for oss i dag, sier Aubert, som har ansvaret for festarrangementet på jubileumsdagen.

Moan debuterte på lerret i 1955, og har spilt i 22 filmer. Hun fikk Amanda ærespris i 2010. Blant de siste filmene er O’Horten, og Kristin Lavransdatter:

– Jeg spilte moren til Kristen, en sterk kvinne, og ganske lik Kristin. Hun var opprørsk, men hadde problemer med å få forståelse fra mannen, sier Moan, som er kjent fra teaterscene, tv-skjerm og radio.

Historien om Moan

Hun bor på Jar, men ble født 22. februar 1936 i Talvik i Alta, og vokste opp i Gratangen i Troms og i Narvik.Bare 17 år gammel reiste hun til Oslo, og kom inn på det første kullet ved Statens Teaterskole i 1953.Hun debuterte i Lorcas «Yerma» på Det Norske Teatret i 1955. Ibsen har stått sentralt i hennes karriere. Hun regner selv at hun har spilt 12 av Ibsens kvinner.

Hun debuterte som filmskuespiller i 1955, i Arne Skouens «Barn av solen», men Skouens 1959-film «Ni liv» er blant hennes best kjente prestasjoner, ved siden av «De dødes tjern» (1958), og rollen som moren i Kristin Lavransdatter (1995).

Henny Moan har vært gift med dikteren André Bjerke, og samboer med artisten Ole Paus. Hun har to barn, Vilde Bjerke og Sole Christian Paus.

LES FLERE KULTURNYHETER HER