Skip to main content

– Når jeg får male er jeg en bedre mor og kjæreste

STILLER UT FOR LIONS: Kunstner Mia Gjerdrum Helgesen donerer bilder til sine hjertesaker hvert år. Når de kan auksjoneres vekk, så blir det ofte mer penger ut av det, sier hun. – De fleste gir penger, dette er min måte å hjelpe på, sier hun. Her viser hun ett av de nye litografiene. Foto: Nina Abrahamsen
STILLER UT FOR LIONS: Kunstner Mia Gjerdrum Helgesen donerer bilder til sine hjertesaker hvert år. Når de kan auksjoneres vekk, så blir det ofte mer penger ut av det, sier hun. – De fleste gir penger, dette er min måte å hjelpe på, sier hun. Her viser hun ett av de nye litografiene. Foto: Nina Abrahamsen

– Malingen er som åndedrettet mitt, sier Mia Gjerdrum Helgesen fra Nesøya. Hun er Årets utvalgte på Høstutstillingen i Asker.

– Det er veldig hyggelig å stille ut lokalt, sier Mia Gjerdrum Helgesen som stiller ut sammen med 49 kunstnere på Venskaben i Asker i morgen, lørdag.

Helgesen skal vise en rykende fersk serie med litografier.

– Jeg tegner på litografisk stein og trykker hver farge for seg. Litografiene er 70x100, og det er første gang jeg lager så store trykk. Jeg er ikke så stor, så det blir mye fysisk jobbing. Det fysiske trives jeg godt med og det gir i tillegg et vitalt uttrykk, sier hun.

Utstillingen arrangeres av Lions Club Asker og Asker Bildende Kunstnere og samarbeider også med Kammermusikkfestivalen.

Samarbeidet med klesdesigner

Nå for tiden er Mia Gjerdrum Hlegesen inne i en svært produktiv og god periode. Det har ikke alltid gått like sømløst for trebarnsmoren.

– Jeg fikk kreft for noen år siden og var ute av drift et års tid. Men da jeg var tilbake, kom fargene. Jeg har det best når jeg kan male, da blir jeg en bedre kjæreste og en bedre mor. Malingen er som åndedrettet mitt,  sier hun.

Kunstnerens atelier er fylt med ferdige og halvferdige bilder. I april er hun invitert til å holde en separatutstilling i Bærum Kunstforening. I sommer lanserte hun sammen med klesdesigner Tina Steffenakk Hermansen kleskolleksjonen «TSH//ARTMIA Pret a porter collection: Magical Moroccan style» , der Helgesens malerier var printet på eksotiske gevanter.

LES OGSÅ: Mias malerier ble eksotisk mote

Ingen kunst å tone ned

Startet med reklame

Den anerkjente Asker-kunstneren startet karrieren som Art Director i reklamebransjen etter å ha gått på Westerdahls. Hun ønsket seg mer innhold og dro til San Francisco til Academy of Art, deretter tok hun hovedfag på Kunsthøgskolen i Oslo (KHiO).

Da Helgesen viste frem bildene sine og merket at hun klarte å formidle noe som berørte mottageren, var det gjort.

– Når jeg så fikk holde en utstilling i New York var det ikke vanskelig å bestemme seg. Da hadde jeg funnet min uttrykksform.

Motivene i bildene hennes er ofte litt utflytende figurer i kontrast med harde flater.

– Jeg vil vise vårt sarte følelsesliv i kontrast med alt det som kommer utenifra, det kyniske og mekaniske som vi må håndtere.

– Skikkelsene mine går inn og ut av det harde og flyter noen ganger helt ut. Det er som når vi ikke har tid til å være oppmerksomme og ta vare på øyeblikkene, sier hun.

(saken fortsetter under bildet)

 

LEDER: Kunstneren Pippip Ferner er leder for Asker Bildende Kunstnere.   Foto: Tore Guriby
LEDER: Kunstneren Pippip Ferner er leder for Asker Bildende Kunstnere. Foto: Tore Guriby

Pippip Ferner, leder av ABK

Får ros

Pippip Ferner er svært fornøyd med nivået på årets Høstutstilling og spesielt Mia Gjerdrum Helgesen som ABK-styret har plukket ut som Årets utvalgte til Høstutstillingen, som hun mener er en kunstner som treffer mange.

– Jeg liker uttrykket hennes. Hun har flotte bilder, fin fargebruk og de er håndverksmessig på et høyt nivå. Tematisk appellerer hun til mange, sier ABK-lederen.

Hun er også glad for at det er åtte nye kunstnere blant de 50 medlemmene som stiller ut i år.

– Vi kan vise en bredde både i alder og uttrykk. Den yngste er 30 og den eldste er 93 år.

Sirkus, foredrag og eventyr

Det er også nytt i år at Høstutstillingen har program hele uken.

– Vi har i år et samarbeid med Kammermusikkfestivalen. Det blir også ulike konserter og foredrag.  Det arrangeres workshops for skoleelever og eventyrstund for de yngste, samt sirkus.

 Det avholdes også et stort lotteri med gevinster til en verdi av 116.799 kroner. Neste søndag blir det auksjon over utvalgte bilder fra utstillingen. (se programmet)

Åpning med Vigdis Hjorth

Det er Vigdis Hjorth som åpner utstillingen i morgen kl. 12.30. Det blir også tildeling av Lions kunstnerstipend ved Lions internasjonale president Dr. Jutsuhiro Yamada. Levende Musikk ved Siri Marie Bergsmark, klarinett  og Thomas Kjekstad, gitar.

 

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.