Skip to main content

Myter, drømmer og en skogtur i bildeformat

MORAL: Peter Esdaile ved bildene «The Haiku» t.v. og «Zen Master» der moralen er at det enkle liv er det beste for oss mennesker.FOTO: KNUT BJERKE

I bildene til Peter Esdaile handler det om myter og drømmer. Liv Zachrisson tar deg med på en skogtur i sine arbeider.

«Myths and dreams II» er tittelen på utstillingen Peter Esdaile åpner i Bærum Kunstforening i dag lørdag. I 2013 viste han den første «Myths and Dreams» i kunstforeningen.

– Teamtikken er den samme, mange av bildene er opptatt av drømmer, og minner fra egen ungdom. Andre om min oldefar som var pelsjeger på 1800-tallet i Canada. Jeg vet ikke så mye om ham, derfor blir det mytebelagt for meg, sier Esdaile.

Han forteller at han denne gangen har hentet en del inspirasjon fra Østen;

– Som på dette bildet «The Haiku». Det er som et Haiku-dikt, kort og enkelt, hun kommer ut og mater en fugl. Maleriet ved siden av, «Zen Master», viser en person som åndelig sett har kommet veldig langt. Han har frigjort seg fra materielle ting. Den enkle hytten han bor i vil fort forsvinne, men på den andre siden i bildet ses en bygning, et turistsenteret som kommer inn og skaper kontrast, og vil bli stående der lenge. Moralen er en økosofisk, det å leve et enklere liv er klart bedre for vår jord. Det er et spark til velstandssamfunnet, sier Esdaile.

Et annet maleri, «Upstream», viser to menn med full oppakning på vei oppover en elv, et symbol på livet.

– I livet manøvrerer vi oss også motstrøms med mye bagasje, men vi kommer frem, sier Esdaile. Han forklarer at han har hentet inspirasjonen til det fra den japanske kunstneren Hokusai som levde på 1700-tallet.

LES OGSÅ: Fikk et spann med bacalao

Et splittet USA

Esdaile som vokste opp, og i mesteparten av sitt voksne liv har bodd Bekkestua, har nå slått seg ned i USA. Det synes som i bildet «A World Divided», der en lavastrøm deler opp landskapet, og med det viser til dagens situasjon over there.

– USA er veldig splittet mellom Trump som vil at hvite skal ha politisk og økonomisk makt, og dem som kjemper for et multikulturelt samfunn, sier han.

I Asker Kunstforenings galleri i Vollen har Liv Zachrisson åpnet utstillingen «Skogen».

– Jeg henter mye energi fra vandringer i skogen. Og skogen er også en metafor for det mentale rommet inne i meg, med både mørke og lys, sier hun.

Hun vil at publikum ved å oppleve hennes malerier, fotografier, skulpturer og tegninger skal tenke seg at de går inn i en skog.

LES OGSÅ: Asker hedrer sine helter

 

 

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.