Jazzband måtte spille i frysedisken på Kiwi

JUBILEUMSKONSERT: Fra venstre står Bjarne Magnus Jensen (fiolin), Kjell Aubert (banjo/vokal), Trygve Bauck (trombone), Runa Kristiane Sæther (trompet), Nils Crawfurd (tuba) og Nils Kristian Pape (klarinett). Arnfinn Haavik på piano og Dag Henning Sæther på trommer er på scenen, men er ikke synlige på bildet.

JUBILEUMSKONSERT: Fra venstre står Bjarne Magnus Jensen (fiolin), Kjell Aubert (banjo/vokal), Trygve Bauck (trombone), Runa Kristiane Sæther (trompet), Nils Crawfurd (tuba) og Nils Kristian Pape (klarinett). Arnfinn Haavik på piano og Dag Henning Sæther på trommer er på scenen, men er ikke synlige på bildet. Foto:

Det startet med en vennegjeng som ville spille sammen etter korpset. Nå har de jammet i 30 år.

DEL

– Vi går godt sammen. Personkjemien er bra. Også har vi samme ambisjonsnivå. Ingen av oss er store stjerner, så vi må stole på samspillet, sier Dag Henning Sæther.

Han og søsteren Runa er aktive i orkesteret, som rett og slett begynte å spille tradjazz fordi det passet med besetningen. Og høydepunktene under øvelsene er fremdeles kaffepausene.

Deres første opptreden var på kafeen Marie hjemme i Heggedal.

Musikk ved frysedisken

Det tok ikke lang tid før de ble hyret inn til åpning av den lokale nærbutikken. De snakker fremdeles om da de spilte i frysedisken på Kiwi. Det var nemlig så trangt i butikken at musikerne måtte sitte på rekke og rad ved frysedisken.

Det var da de fant sitt varemerket: Vi må spille – uansett forhold.

Senere er det blitt flere minneverdige konserter, på alt fra rullende lastebiler på lokale veier til hjuldamper på Mississippi og dampbåt på Limfjorden.

Men fremdeles snakker folk om da Skitthegga spilte under jazzkafeene på Gjellum hele 1990-tallet. Da skrev lokalavisen at opptredenen var en krysning mellom en forelesning i jazzens historie og en konsert. Hvert nummer ble introdusert med artige anekdoter og historiske fakta. Den gangen var det låtene «I Found A New Baby» og «Copenhagen» som gjaldt.

LES OGSÅ: Øystein Fevang skulle dirigert kor i Betlehem - avlyste da kreften rammet

De har nærmest vært ekko gjennom kulturukene i Asker i mange år, og debuterte med Laila Dalseth i 1992. Da Asker kulturhus var sperret av byggearbeider i 2003, laget bandet kulturuke i Heggedal for hele kommunen. Men blant de største opplevelsene var da Jernbanemusikken satt opp et eget tog for Skitthegga fra Asker til Gjøvik. Videre ble det jazzcruice med «Skibladner».

Sunn livsstil

Etter turneen dro de rett til Bondihallen og spilte inn cd-en «Der elva swinger» i 1996. Det hører med til historien at baker Sigernes var så fornøyd med musikken de spilte på Varden, at han overrasket med hjemmebakt brød, helt uvitende om at musikerne mente tradjazz og sunn livsstil ikke hører sammen.

Skitthegga Swing har spilt «over alt». Turene til New Orleans er blant høydepunktene. Bandet showet i jazzens Mekka under parader i det franske kvarteret, i Bourbon Street, på klubber og på hjuldamper både i 2001 og 2005. Og i sjømannskirken ble de belønnet med vafler.

LES OGSÅ: Feiret 125 år med konsert i Bærum kulturhus

De har opptrådt på Gladjazzen i Farsund, Rakfiskfestivalen i Fagernes, Göteborgfestivalen og Riverboat-festivalen i Silkeborg. De har byttet besetningsmedlemmer flere ganger. Det har vært oppturer og nedturer gjennom 30 år, som da tenorsaksofonisten ble rammet av en tragisk ulykke.

– Skitthegga ga oppstart til Asker Jazzklubb, hvordan?

– Vår årlige jazzcafé på Gjellum, viste at publikum var interessert i jazz. Nå merker vi jazzklubben som voldsomme konkurrenter, sier Sæther, som vil holde på med tradjazz så lenge bandet blir bedre, år for år.

– Den dagen vi spiller litt dårligere, må vi sette oss ned og tenke en gang til, sier han.

Da Skitthegga Swing hadde jubileumskonsert, spilte de fra cd-en, «Rundt neste swing». Da var kun tre av originalbesetningen igjen.

Artikkeltags