I 3. klasse på videregående ble Ingunn Bjørgo fra Drengsrud rammet av kronisk utmattelsessyndrom.
– Jeg ble så dårlig at jeg måtte ha hjelp for å snu meg i sengen, sier hun.
Hun hadde spilt trekkspill helt siden hun var syv år gammel. Men så slo sykdommen til. I flere år måtte hun leve i uvisshet, før legene fant ut hva det var hun egentlig feilte.
LES OGSÅ: Snakker ut om sykdommen
Tilbake med torader
– Jeg orket ikke løfte trekkspillet lenger, det ble for tungt. Men så fikk jeg en lettere torader som jeg så vidt maktet å spille på. Den bodde sammen med meg i sengen og på sofaen, sier hun.
Bjørgo mener det var fokuset på musikken som fikk henne frisk igjen, og gjorde det mulig å traktere trekkspillet.
– Jeg bruker mye tid på mental trening. Tenker kun på det som hjelper meg. Det jeg kan få til, og som gir meg energi. Det handler om å finne noe man kan gå inn i så man kan glemme resten av verden. For meg har det blitt musikken. Jeg gleder meg over å kunne spille torader og komponere, sier hun.
Lever litt saktere
I 2003 var hun med på å starte Asker Spell- og Danselag.
– Det var et viktig steg på veien til et bedre liv for meg, sier hun.
Bjørgo kom seg også inn i arbeidslivet, og har i dag halv stilling i politisk sekretariat i Asker kommune.
– Jeg regner meg som frisk nå, men må leve litt saktere enn andre, så jeg klarer ikke en heltids jobb.
Hun ble også bedre ved å grunnlegge orkesteret Askerladden og gruppen Ingunn Bjørgo Band. Med de to sistnevnte har det blitt flere cd-utgivelser.
I kveld, torsdag, har hun lanseringskonsert for albumet «Huskelappen» i Asker kulturhus. Det er laget i tospann med Åsmund Reistad fra Rykkinn.
LES OGSÅ: Ble deprimert og ME-syk av sjefsjobben
Håper åpenhet hjelper
– Det heter «Huskelappen» fordi det som sagt, er viktig å huske på de tingene som gjør at man finner glede i livet, sier hun.
Bjørgo valgte med denne utgivelsen å ikke lenger skjule at hun led av kronisk utmattelsessyndrom;
– Jeg håper mine erfaringer kan hjelpe andre i samme situasjon til å komme seg fremover. Sporet «Kjør» for eksempel, representerer et mantra for meg. Det handler om at man ikke skal tvile, men tørre å satse. Min historie viser jo at man må våge å fokusere. Selv når enkelte tenker; «Hun kan spille når hun er syk, men ikke jobbe». Jeg har følt på den der, men har valgt å fortsette med spillingen. For uten den ville jeg ikke klart å jobbe i det hele tatt.
LES OGSÅ: ME-rammede Weltzien tilbake for fullt
– Ingunn skriver fantastiske melodier og spiller veldig bra torader. Billedlig kan samarbeidet vårt beskrives slik at hun har kommet med indrefileten og jeg har tilsatt krydderet, sier Reistad.
Han har arrangert melodiene hennes. Inspirasjon har de funnet i norsk-, svensk- og keltisk folkemusikk.
– Selv om det er et press fra platebransjen om å legge på vokal, har vi valgt rene instrumentallåter. Fordi de lar det være igjen en fantasiverden til lytterne, sier Bjørgo.