– Jeg er egentlig veldig lite voldelig av meg, så det er rart at jeg har klart å komme opp med noe så brutalt, sier Øvreberg.

Den 15. september kommer debutboken «Blodets galskap» ut på Fair forlag, noe så sjeldent som en norsk fantasybok. Hvalstrand-damens første bok utspiller seg i vill og barsk nordnorsk natur.

Plottet dukket opp en kveld i 2012 da Elisabeth skulle legge seg, og slukket lysene i stuen.

LES OGSÅ: Kvinneromaner slår an

– Som en film

– Da dukket «nattfolket» opp, det gale folket i fjellet med rødglødende øyne og dyrisk fremferd. Jeg var nødt til å sette meg ned og skrive ned alt de fant på, det var som en film inne i hodet mitt, forklarer hun.

I tre måneder skrev hun intenst ned hele historien, og har gjennom de tre siste årene finskrevet selve universet, plottet og utviklet karakterene. Manuset ble sendt til broren, som svarte at «hvis ikke du sender det til et forlag, så gjør jeg det».

LES OGSÅ: Unni Lindell degraderer Cato Isaksen

Blottet for vampyrer

Svaret fra Fair forlag var at «dette er det beste vi har lest siden Harry Potter».

– Det er jo helt fantastisk! Dette er den tiende boken de gir ut, og de skulle ikke ha fantasy før min bok dukket opp, sier hun.

Leseundersøkelsene som er foretatt til et utvalg personer mellom 12 år og 40+, tyder på suksess.

– Det er nesten sjokkerende at jeg traff både de på 12 og de over 40, egentlig litt skummelt. Jeg tror at jeg når ut litt videre enn den tradisjonelle fantasy-genren. Boken min er blottet for vampyrer, hekser, trollmenn og drager, forklarer hun.

Kan bli serie

Handlingen er satt 1.000 år tilbake i tid, der kamptrellen Eskil, som uventet vinner sin frihet, tvinges til å flytte til den ukjente øya Gaptul på Helgelandskysten.

LES MER: Ut av faren Fridtjof Nansens skygge

Der møter han nattfolket, og de er ikke som oss andre. Selv om dette er et brutalt folk med dyriske instinkter, er de mer troverdige enn vampyrer og trollmenn, mener forfatteren.

– Jeg kunne ikke ha skrevet en bok bare om vampyrer, men dette er noe nytt, sier hun.

Forlaget har bedt Øvreberg om en bok til, og nå er det stor mulighet for at det kan bli en serie ut av det.

Fair forlag er svært begeistret.

– Vi hadde aldri planer om å utgi fantasy før manuset til «Blodets galskap» dukket opp. Mens jeg satt og leste det, kom jeg på historien om alle de engelske forlagene som vendte tommelen ned for manuset til Harry Potter før Rowling ble antatt. Der og da bestemte jeg meg for ikke å bli en like stor idiot ved å si nei til dette manuset, sier Knut Georg Andresen i Fair forlag.