Skip to main content

Kvinner i klart mindretall også på Hvalstrandfestivalen

Gabrielle var én av fire kvinnelige artister på Hvalstrandfestivalen i fjor. I år har festivalen bare tre kvinnelige artister og grupper, mot 14 mannlige.

Gabrielle var én av fire kvinnelige artister på Hvalstrandfestivalen i fjor. I år har festivalen bare tre kvinnelige artister og grupper, mot 14 mannlige.

Mannlige artister dominerer stort på Hvalstrandfestivalen, akkurat som på Kadetten.

Budstikka skrev torsdag at menn utgjør 85 prosent og kvinner bare 15 prosent av artistene på musikkfestivalen Kadetten i Sandvika i juli.    

Situasjonen er den samme på Hvalstrandfestivalen i august: Her opptrer 14 mannlige artister  og grupper (82 prosent) og bare 3 kvinnelige (17 prosent). Men det er ikke noe bevisst valg å tone ned kvinnene, forsikrer Hvalstrandfestivalens Fredrik Brodtkorb.

– Nei, på ingen måte. Bookingen handler ikke om kjønn, men om hvilke artister som er ledige, pris og hva vi tror publikum vil ha, sier han.

Øverst på Hvalstrand-plakaten i år står én mann og én kvinne: Broiler og Aurora. Brodtkorb sier det like gjerne kunne vært to menn, eller to kvinner.

– Jeg tror ikke den vanlige publikummer er opptatt av artistens kjønn. Problemstillingen virker medieskapt. Men det er i utgangspunktet flere profesjonelle mannlige artister enn kvinnelige, sier han.

Drømmer om Rihanna

Toffen Gunnufsen i Kadetten peker også på tilgjengelighet, pris og festivalprofil som avgjørende for bookingen, ikke kjønn.

 – Men vi vil gjerne ha flere kvinnelige artister, sier han.

– For festivalpublikummet vil se både mannlige og kvinnelige artister?

– Ja, absolutt!

– Hvem er din kvinnelige drømmeartist for Kadetten?

– Det må være Rihanna. Men hun får vi ikke, altså, hun er for dyr

Ber bransjen ta ansvar

Morten Skauge (H), leder av hovedutvalg for miljø, idrett og kultur i Bærum kommune, støtter ikke partikollega Zeiner-Gundersens krav om at kommunen i avtaler med eksempelvis Kadetten bør kreve at det tilstrebes likestilling på scenen. 

– Tallene er en viktig påpekning, men dette er ikke er noe politikerne skal styre. Musikkbransjen må selv ta ansvar. Jeg har sett slike opptellinger før, og det gjelder ikke bare festivaler, men hele musikkbransjen. Det er rart det er slik, for det må være like stort potensial i kvinnelige som mannlige artister, sier Skauge.

– Musikkbransjen er en arena som henger igjen når det gjelder kjønnsdiskriminering. Det er gjennomgående både i Norge og internasjonalt. Men det er mulig å gjøre noe hvis man vil, sier Kathrine Zeiner-Gundersen og viser til Keychange-kampanjen: Ifølge nyhetsbyrået Reuters har mer enn 170 festivaler undertegnet et opprop for kjønnsbalanse på musikkfestivaler innen 2022.

Musikkbransjen er en arena som henger igjen når det gjelder kjønnsdiskriminering
Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.