Skip to main content

Kunstner ber om hekle-støtte til stein

Kunstner Lise Wulff vil dekke en større stein med et asymmetrisk nett av heklet garn.

Lise Wulff ber kommunen om midler til å hekle nett til stein ved innseilingen til Bærum.

– Jeg har jeg gjort et tilsvarende prosjekt tidligere, i Hemsedal, sier Wulff.

 Under skiheisen Tinden har det siden 2016 ligget en stor stein «påkledd» lysegrønt garn. Nå ønsker Wulff tilsvarende miljøkunst i sundet mellom Ostøya og Brønnøya. Hun har funnet en stor stein ved det smaleste partiet i innseilingen mellom de to øyene, som hun ønsker å dekke med et asymmetrisk nett av oransjegult, norsk ullgarn. 

– Å møte kunst i uvante omgivelser kan sette tanker i gang. En uvant farge på en stein kan trekke folk nærmere for å titte. På nært hold ser man hva som gir farge, og man ser steinen gjennom nettet. Dette kan gi tanker rundt det å være fanget versus det å være beskyttet. Begge tolkningsmåter kan relateres til vår behandling av naturen, sier Wulff.

Kunst i uvante omgivelser kan sette tanker i gang

36 garnnøster

Kunstneren har søkt Bærum kommune om delfinansiering til prosjektet. Ifølge henne gikk det blant annet med 36 nøster garn til Hemsedal-prosjektet.

– Steinen i Bærum er minst like stor, sier Wulff, som allerede er i gang med å hekle lapper. 

Overfor kommunen argumenterer Wulff med at kjærlige hender gjennom generasjoner har spunnet og vevd, heklet og strikket for å lage varme klær til barn og voksne. Naturen trenger ifølge Wulff den samme omtanken. 

Det er denne steinen, mellom Ostøya og Brønnøya, kunstner Lise Wulff vil kle med garn.

I Hemsedal har Wulff gjennomført et tilsvarende prosjekt. Der ligger en stor stein dekket av grønt garn under skiheisen "Tinden".

Generelt positiv

Kultursjef Berit Inger Øen mener kunst er viktig for å nå klimamål:

– Det er spennende å bruke kunst som virkemiddel for å få ut budskapet om at vi må ta vare på naturen. Det kan bidra til bevisstgjøring og skape refleksjon om de klimautfordringene vi står overfor i dag, sier hun.

Kommunen vil behandle Wulffs søknad om støtte dersom hun får tillatelse til å gjennomføre kunstprosjektet. Grunneier der den aktuelle steinen ligger er Hans Oust Heiberg. Ifølge Wulff er han positiv til prosjektet. 

I naturreservatet Oust er det miljøvernavdeling hos Fylkesmannen i Oslo og Viken som har forvaltningsansvar. Får Wulff deres tillatelse til å gjennomføre kunstprosjektet vil hun jobbe videre med finansieringen.

– Går alt i orden satser jeg på montering i begynnelsen av juli, sier kunstneren.

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.