Her er dronning Sonjas arbeidsplass i Asker

ARBEID: Dronning Sonja (79) og Magne Furuholmen (53) med verk til utstillingene i Bergen, Trondheim, London, Ålesund, Bodø og Drammen.

ARBEID: Dronning Sonja (79) og Magne Furuholmen (53) med verk til utstillingene i Bergen, Trondheim, London, Ålesund, Bodø og Drammen. Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

Dronning Sonja har hatt sin arbeidsplass ved Trafo Kunstproduksjon. De siste månedene hun blandet farger og trykket kunstverk til utstilling i Bergen.

DEL

Trykkene avslører dristighet. Fargene er sterke og klare. På bordet med utsikt over Asker, har dronningen blandet knallfarger som gult, rødt, oransje og blått. Rundt halvparten av kunstverkene er fremstilt ved at dronningen har malt direkte på trykkplaten og fått frem originale dyptrykk, som kalles monotypier. Her har hun også trykket seks utvalgte bilder til utstillingen, med dobbelt signatur og et opplag på 60. I tillegg er alle rammene laget på Trafo. I sum er det blitt mange arbeidsdager i den tidligere hjembygda til dronningen, som bodde på Skaugum fra hun giftet seg i 1968 til hun flyttet inn på Slottet etter kong Olavs død i 1991.

– Det virket som om dronningen trivdes her. Hun var veldig positiv og arbeidet med smittende energi, sier Tor Einar Krogtoft-Jensen ved Trafo Kunstproduksjon.

– Dronningen er kjent for å være pirkete, gikk det skeis noen ganger?

– Dette er presisjonsarbeid. Begge er pirkete, men positive. Men det ble ikke for mange trykk som måtte rives i stykker, sier Krogtoft-Jensen, som må passe på riktig trykk på pressen og fukte arkene for å få best resultat.

Dristig kunstner

– Hennes Majestet Dronningen har arbeidet en del på Trafo dette året i forbindelse med vårt kunstneriske samarbeid. Dronningen er en dyktig og energisk grafiker, og det virker som hun trives godt på verkstedet her på Trafo, bekrefter Magne Furuholmen.

KREATIVE: De siste månedene før sommerferien arbeidet de sammen på Trafo Kunstproduksjon, fra venstre Kjetil Simensen, H.M. Dronning Sonja, Magne Furuholmen og Tor Einar Krogtoft-Jensen.

KREATIVE: De siste månedene før sommerferien arbeidet de sammen på Trafo Kunstproduksjon, fra venstre Kjetil Simensen, H.M. Dronning Sonja, Magne Furuholmen og Tor Einar Krogtoft-Jensen. Foto:

Sammen har de arbeidet med utstillingen Texture. Når den åpner 26. august, er det med 200 kunstverk. Flesteparten er trykket i Asker.

LES OGSÅ: Dronningenog Furuholmen samarbeidet i 18 måneder om felles utstilling

Velger trapp fremfor heis

– Dronningen trykker selv, forklarer Tor Einar Krogtoft-Jensen ved Trafo Kunstproduksjon.

Vi blir med ham opp de 60 trappetrinnene til tredje etasje, som den spreke 79 åringen valgte fremfor heis. Her i verkstedet står den gamle trykkpressen fra dronningens tidligere samarbeidspartner, den avdøde kunstneren Kjell Nupen. Det var den hun brukte ved tidligere utstillinger. Ved hjelp av trykkpressen og gamle håndverksteknikker har de to kunstnerne fått frem moderne kunstverk. Formspråket avslører elementer av dronningens naturopplevelser og Furuholmens tekster.

– Her har det vært en voldsom kunstproduksjon. Vi har jobbet fra morgen til kveld for å få bildene klare til åpningen lørdag, forklarer Krogtoft-Jensen.

Planlegger høsten

Da Furuholmen opprettet Verkstedet Trafo Kunstproduksjon i samarbeid med Ole Larsen ved Ateljé Larsen i Helsingborg, sa han at målet var å lage et av de beste verkstedene i Norge på sitt felt.

– Fra verkstedets begynnelse for et drøyt år siden, har vi opparbeidet solid kompetanse innen forskjellige dyptrykksteknikker. Selv om verkstedet primært har betjent meg som billedkunstner, ønsker flere kollegaer å arbeide her. Jeg ser frem til noen spennende prosjekter utover høsten, er Furuholmens kommentar.

Han leder også stiftelsen The Queen Sonja Print Award, som deler ut penger til unge kunstner. Inntektene fra fellesutstillingen mellom Furuholmen og dronningen går til denne stiftelsen. Stipendene skal deles ut på utstillingsåpningen i Grieghallen i Bergen. I år er det 30 kandidater, blant dem er flere internasjonale kunstnere.

LES FLERE KULTURNYHETER HER

Artikkeltags