Brukte kunsten som nytt språk

Hedda Kise både maler og lager bilder med metoden etsing, som er en form for dyptrykk, hvor motivet etses inn i trykkplaten ved hjelp av blant annet syre. Hun bruker gjerne samme motiv og jobber ofte med trær.

Hedda Kise både maler og lager bilder med metoden etsing, som er en form for dyptrykk, hvor motivet etses inn i trykkplaten ved hjelp av blant annet syre. Hun bruker gjerne samme motiv og jobber ofte med trær. Foto:

Av
Artikkelen er over 3 år gammel

Da programleder Hedda Kise fikk påvist hjernesvulst for åtte år siden, ble livet snudd på hodet. Perler og silkepapir ble starten på det som nå er en stor del av hennes liv.

DEL

Onsdag ble nemlig flere av Hedda Kises kunstverk lagt ut for salg. I tillegg til å male lager hun også bilder med metoden «etsing». Det var disse hun viste frem da hun tidligere i år selv tok kontakt med Fine Art, Nordens største portal for presentasjon, formidling og salg av kunst. Hun ble positivt overrasket da hun ble antatt som kunstner med hele 13 bilder.

– Det er utrolig gøy, spennende og litt skummelt. Jeg trodde ikke det var sant, smiler hun.

Ny kommunikasjon

Det er først den siste tiden at bildekunstneren Hedda har vist seg frem for kjente og kjære. Vi må derfor tilbake til 2007, hvor det hele startet. Hedda får telefonen som forandrer livet, og umiddelbart blir hun hasteoperert for hjernesvulsten. Livet som programleder og småbarnsmor får en uventet vending, og i ett år blir hun værende på sykehus.

– Etter det ventet mange måneder på Sunnaas sykehus. Jeg fikk problemer med språket, hukommelsen, motorikken og utholdenheten. Jeg måtte finne en annen måte å kommunisere på, forteller hun.

– Jeg ble anbefalt å prøve hobbykvelder som de arrangerte, men jeg var svært skeptisk. Jeg synes det var patetisk og respektløst. Ja, jeg var hjerneskadet, men skulle jeg løse det ved å tre perler på en snor og spikke en pinne? spør hun.

Overbevist ble hun først da en venninne ba henne se på det som trening, og dermed ble malingen en måte å kommunisere på uten smerter og språk.

LES OGSÅ: Hedda Kise takker bestevenninnen Bjørg Thorhallsdottir

– Et kall

Etter dette ballet det på seg, og hun deltok på malekurs og foredrag for å lære mer. Siden 2008 har hun dyrket sin nye lidenskap, men først nå er hun klar for å vise den frem.

– Det har tatt meg lang tid å bli klar for å vise frem kunsten min. Jeg ville ikke vise svakhet. Jeg føler jeg vrenger sjelen min i bildene mine, og det har jeg rett og slett ikke hatt styrke til før nå, forteller hun åpenhjertig.

Hedda vil ikke kalle malingen for terapi, men heller et kall.

– Kunsten ble viktig for meg. Tross utfordringene jeg har hatt med egen og andres sykdom, har det kommet noe godt ut av det, sier hun.

Hennes største ønske nå er at bildene som selges, skal appellere til folks følelser.

– Det verste som kan skje er at de ikke gir noen følelse, sier hun.

LES OGSÅ: Alexander Carlsen (29). Han takker Varmestua i Asker for at han igjen har begynt å male

Stille: «Keeping silent» har Hedda Kise kalt dette bildet.

Stille: «Keeping silent» har Hedda Kise kalt dette bildet. Foto:

Stor støtte

Samboeren Stein Jacobsen får en stor del av takken for at hun har kommet dit hun er i dag, og selv roser han Hedda opp i skyene for innsatsen og arbeidet hun har lagt ned.

– Hun er fantastisk flink. Jeg er ikke i tvil om at disse blir solgt, sier han.

Hedda selv er takknemlig for muligheten hun har fått, og forteller at drømmen nå er å få jobbe litt i TV2 og litt som kunstner.

– Jeg har alltid vært interessert i kunst, men det måtte en hjernesvulst til før jeg fant ut at jeg hadde det i meg, smiler hun.

VIKTIG: - Kunsten er et kall for meg, sier Hedda Kise.

VIKTIG: - Kunsten er et kall for meg, sier Hedda Kise. Foto:

Artikkeltags