Nå satser Øistein Borge på krimmen

HJEMME EN TUR: Selv det ikke ligger Øistein Borge naturlig å tenke på fortiden, er Sjøflyhavna Kro på Fornebu et sted han husker godt fra han var 17–20. Han beskriver den tiden som en evig fest, og referer til memoarene til Ernest Hemingway «A moveable feast.»

HJEMME EN TUR: Selv det ikke ligger Øistein Borge naturlig å tenke på fortiden, er Sjøflyhavna Kro på Fornebu et sted han husker godt fra han var 17–20. Han beskriver den tiden som en evig fest, og referer til memoarene til Ernest Hemingway «A moveable feast.» Foto:

Artikkelen er over 3 år gammel

Øistein Borge (57) har byttet ut Snarøya med Mallorca og satser alt på en karriere som krimforfatter. Nå debuterer han med «Den syvende demonen.»

DEL

Øistein Borge (57) fra Snarøya ble født inn i filmens verden og kunne knapt gå da han for første gang satte sine bein på et filmsett.

Faren hans, Erik Borge var direktør og kunstnerisk leder for Norsk Film AS og etter 18 år var han en bransjens mektigste personer på 60- og 70-tallet.

– Jeg så mye film som ung, og har alltid vært glad i gode historier. Vi var på kino opp til tre ganger i uken, og det var før spillefilm ble tilgjengelig på VHS, sier han.

Han gikk på en måte filmens vei selv også. Først fikk han en større rolle i filmen «Bjurra» som 10-åring. Senere skulle han utmerke seg med priser i reklamebransjen både nasjonalt og internasjonalt.

LES OGSÅ: Gjentar Widerbergs familiesuksess

Gull i Cannes

Borge jobbet frilans som reklamefilmregissør, og er per våren 2016 den siste norske regissøren som har vunnet gull i Cannes-festivalens reklamefilmkategori.

Han har vært involvert i en rekke kjente reklamefilmer, deriblant filmer for NSB, Freia og Braathens SAFE.

Men i 2006 lanserte han sin første barne- og ungdomsroman, «Nino Glass», og i 2007 og 2008 skrev han oppfølger to og tre.

LES OGSÅ: Full jubel på Asker bibliotek: – Vi er overrasket

Å skrive ungdomsbøker var noe han begynte å tenke på da han leste for barna sine da de var små.

– På den tiden var barne- og ungdomslitteraturen preget av to ytterpunkter. Det var enten fantasy eller nære ungdomsproblemer i den norske virkeligheten. Jeg ønsket å slå et slag for den gode, gamle eventyrromanen, og skapte ungdomshelten Nino Glass, forteller forfatteren.

Krim-karriere

Forrige uke lanserte han sin første krimromanen, «Den syvende demonen», med hovedpersonen Bogart Bull. Det er karrieren som krimforfatter han satser på nå, fra Mallorca, hvor han har bosatt seg med hunden Nino.

– Krim er en genre som tiltaler meg, det er viktig at det ikke bare handler om noen, men noe. Det bør være en motor som driver det fremover, sier Borge.

Selv mener han strukturen i bøkene hans til en viss grad er påvirket av tiden i reklamebransjen, der man lærte seg å droppe alt som ikke var vesentlig for historien eller budskapet. Han får høre at han skriver som en film. For eksempel at han benytter seg mye av «tidsklipp» også i litteraturen, slik man gjør i film.

– Boken er på nesten 320 sider, og målt i tekstmengde er dette «Moby Dick» for meg. Jeg er så vant til å holde det holde kortfattet, innrømmer han.

LES OGSÅ: Debuterte på norsk med selvbiografi

Prisvinner

Han har vunnet så godt som alt det er mulig å vinne av priser innen reklamebransjen: som gull-, sølv- og bronseløver fra Cannes, Gull i amerikanske Clio Awards, Gull i EuroBest, Grand Prix i Cresta Awards, Kreativ Forums hederspris og TV2s Gullfisken. Men selv om dette er prestasjoner han er stolt av, forteller han at det ikke ligger naturlig for ham å tenke bakover. Derfor er han nå mest stolt av debutboken «Den syvende demonen.»

Borge håper den oppleves som original og at det er en hovedperson leserne vil høre mer om.

– Det kommer flere bøker om Bogart Bull, sier han.

Artikkeltags