– Jeg ble opprørt da jeg hørte at bursdagsselskaper kom foran oss når hallen skal leies ut. Organisert idrett og korps burde prioriteres, sier Hilde Rosenblad, leder av Smågardistene.

Korpset regnes blant Norges beste i formasjonsmarsjering. Men de har slitt lenge med å finne en hall hvor de kan drive marsjtrening. De trenger nemlig et lokale på størrelse med en håndballbane. En slik hall finnes på Høvik skole, men musikerne fikk avslag på grått papir med denne eposten:

Kun en lokal dag

«Det er veldig stor pågang på leie av gymsalen fra foreldre som bruker salen til feiring av barnas fødselsdager. Vi har dessverre ikke kapasitet.»

Rektor Christian Håve forklarer at skolen kun disponerer hallen på torsdager, og da til lokale arrangementer for barn. Resten av uken brukes den av kommunen.

Smågardistene

– Hvorfor vil ikke Bærum leie ut til marsjering?

– Alt er fordelt til idretten. De er for sent ute. Og det er spørsmål om de oppfyller kriteriene, sier tjenesteleder Svein Finnanger, som henviser til Oslo International School (OIS) på Bekkestua. De har en diger hall. Her har Smågardistene øvd før, men nå har de fått beskjed om at den store hallen er opptatt, derfor vises de til en mindre hall på skolen.

– Vanlige gymsaler blir for trange. Formasjonsmarsjering tar mye plass. Vi er de eneste som driver formasjonsmarsjering i Bærum. Og det er dumt at vi ikke likestilles med idrettslag, sier Rosenblad.

SE BILDENE: Smågardistene som fyller 100 år

Tidligere år har de reist fra hall til hall. På kort varsel fikk de beskjed om ledig kapasitet, det varierte fra et par dager i forveien, til beskjed samme dag. Ofte måtte barna kjøres, fremfor å bruke sykkel. Litt styr ble det når store trommer måtte fraktes frem og tilbake. Nå krysser de fingrene for at det er mulig å få til lokale øvelser, med lagerplass til det største utstyret. Men foreløpig virker det urealistisk.

Hva gjør Smågardistene nå?

– Det kan hende vi får lov å komme til Gardeleiren i Oslo noen torsdager. Her har vi øvd før, kanskje det blir løsningen noen torsdager, sier Rosenblad. Smågardistene øver torsdag ettermiddag fra klokken 18 til klokken 20.30, men denne dagen ser ut til å være vanskelig lokalt.

– Høvik er stor nok, men vi fikk avslag. Lokalene til OIS er opptatt. Nadderudhallen, Haslumhallen, Nadderud Arena og Gjønneshallen er aktuelle, men de er i bruk av idrettslagene, sier hun.

LES OGSÅ: Vel blåst for små gardister

Må søke tidligere

Bærum kommune råder dem til å være tidligere ute med å søke om hallplass.

– Nå er alt fordelt. Jeg forstår ikke annet enn at de må marsjere ute, sier Finnanger.

– Vi har definitivt mer utbytte av øvelser inne. Undervisning blir lettere. Uten vind øker konsentrasjon om musikk og marsjering. Vi har instrumenter som blir ødelagt av regn, sier Rosenblad. Hun legger til at skoleplassen på Stabekk er for liten, og hun opplever at utfordringene ved booking av idrettsbaner er de samme som for haller.

Smågardistene får støtte av Garde-dirigent, major Eldar Nilsen. De opplever også kamp om øvingslokaler, men leier unntaksvis ut. Og han bekrefter at Smågardistene har øvd hos dem tidligere, men er overrasket over at de ikke får hallplass i Bærum:

– Det er rart at Smågardistene ikke får tilgang til lokale idrettshaller, mener han.

LES FLERE KULTURNYHETER HER