Skip to main content

Korps-satsing ga NM-seier

VINNERE: Smågardistene vant årets NM i formasjonsmarsjering. Her i sving under Bærum Tattoo på Nadderud stadion tidligere i sommer.
VINNERE: Smågardistene vant årets NM i formasjonsmarsjering. Her i sving under Bærum Tattoo på Nadderud stadion tidligere i sommer.

Smågardistene sponser instrumenter og musikkopplæring for tredjeklassinger ved Stabekk skole i Klassekorps-prosjektet. Nå følger Lommedalen skolekorps taktfast etter.

I 2012 satte korpset Smågardistene i gang prosjektet Klassekorps ved Stabekk skole. Det innebærer at korpset kjøpte inn instrumenter det låner ut til alle tredjeklassinger ved skolen.

Korpset kuttet også ut aspirant-opplæring og betaler i stedet en musikkpedagog til å undervise skoleelever. I tillegg betaler Bærum kommunale musikk- og kulturskole og Stabekk skole for ytterligere to pedagoger.

SE OGSÅ: Korps fra Hosle, Jar og Stabekk spilte i byparken

Medlemstallet sank

– Vi fikk i gang dette fordi medlemstallet var sterkt synkende. Fra 112 i 2000 til 50 i 2011. Etter at vi startet med klassekorps har vi økt til 67, sier styreleder Hilde Skjauff i Smågardistene – Stabekk skoles musikkorps.

– Ville korpset gått under uten denne satsingen?

– Nei, antagelig ikke, men vi ville vært langt færre. Og altfor få til å delta i NM i Formasjonsmarsjering som vi vant i år, sier Skjauff.

I Klassekorps-oppleggets fjerde år er rektor ved Stabekk skole, Torleif Grendahl, meget positiv.

– Helt genialt, dette gjør at vi får flott kvalitet på musikkundervisningen på tredje trinn. Og det koster ikke noe ekstra for oss. Vi hadde ikke klart å holde et like høyt kvalitetsnivå på musikkopplæringen vår uten dette tilbudet, sier han.

LES OGSÅ: Korpsene vil ha bedre forhold

Valgte klarinett

Hva mener så årets 3.-klassinger om å lære å spille instrumenter?

– Veldig fint. Jeg liker musikk, og spiller piano hjemme. Jeg ville spille klarinett fordi den lager så fin lyd, sier Radmila Volchenkova.

Elevene kunne velge mellom klarinett, kornett og tenorhorn. Sarah Pollen valgte også klarinett, for det hadde storesøsteren Vilde.

– Hun var lenge med i Smågardistene, og jeg har også veldig lyst til å spille i skolekorps. Det virker gøy å gå rundt å spille for andre folk og inspirerer dem, sier hun.

LES OGSÅ: Stor feiring for små gardister

85 nye instrumenter

Lommedalen skolekorps har satt i gang et lignende prosjekt i år for å styrke rekrutteringen, og har delt ut instrumenter til 85 fjerdeklassinger.

Instrumentkjøpet er finansiert gjennom Korpsnett Norge og Sparebankstiftelsen. I Lommedalen er det kulturskolen som dekker utgiftene til musikklærere.

– Korpset gjør dette fordi vi mener det er et potensial for å få flere til å begynne å spille i korpset. Og nivået på musikkundervisningen i skolen er også skremmende lavt i dag, sier dirigent Rune Bergmann.

– Dette er en ren vinn-vinn-situasjon da det dekker opp et viktige kompetanseområdet i læreplanen om at de skal spille et instrument, sier rektor Elin Olsen ved Lommedalen skole.

Og fjerdeklassing Mie Mensner Lerstang fra Lommedalen likte det nye tilbudet.

– Jeg vil spille klarinett fordi det høres fint ut når folk spiller det, og den ser fin ut, sier hun.

– Men det koster jo penger, og Kulturskolen har begrenset med lærerstillinger. Vi har klart å dekke Lommedalen, men da har vi strukket strikken langt. Nå klarer ikke flere skoler uten økte bevilgninger, sier Kirsten Fuglseth, rektor ved kulturskolen.

 

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.