Skip to main content

Konsert med Rybak i Asker i dag

Vær så snill! Overdriv, da blir jeg glad, sier Alexander Rybak.
Vær så snill! Overdriv, da blir jeg glad, sier Alexander Rybak.

I dag spiller Musica Sinfonietta konsert i Asker kulturhus. Solist er selveste Alexander Rybak.

I går var det øvelse for Asker barne- og ungdomsorkester Musica Sinfonietta i låven på kulturskolen i Asker – sammen med Alexander Rybak. På reportoaret står selvfølgelig Grand Prix-vinnerlåten Fairytale.

Rybak bruker både stemmen og fiolnen når han instruerer. Dedikerte barn og unge konsentrert med når den kjente musikeren, komponisten og sangeren forklarer.

– Her har dere mange lange toner. Åpne opp kroppen, spill ut og beveg dere. Når vi bruker hele kroppen får vi bedre klang. Vær så snill! Overdriv, da blir jeg glad! Vi må vite hva vi skal gjøre og det vi gjør skal vi gjøre 170 prosent, er noen av budskapene fra Rybak.

Klarte ikke å si nei

Fairytale spilles selvfølgelig også, flere ganger, og Alexander synger med. Dette er aller siste runde med undervisning av disse melodiene for Rybak.

– Jeg har hatt så mange seminarer, jeg tror jeg har spilt med hele Norge. Nå tar jeg en pause, når jeg kommer tilbake blir det med et nytt program. Jeg har også skrevet en barnebok og reist veldig mye det siste året. Sist var jeg i Texas og New York. Jeg tror jeg har vært hjemme kun 30 dager hittil i år, sier han.

Barneboken Trolle er nylig lansert. Nylig vant han også en stor konkurranse i Russland.

– Egentlig tar jeg ikke på meg flere undervisningsoppdrag nå, men dere klarte jeg ikke å si nei til. Dere er så dyktige, sier han til de unge musikerne i Musica Sinfonietta.

Starstruck i starten

Hvordan er det å spille sammen med Alexander Rybak?

– Det er kult og litt spennende. Jeg ble litt Starstruck de første sekundene. Man han virker jo veldig jordnær, sier Arja Korsnes (16) fra Vollen.

– At det virkelig er Alexander Rybak som spiller med oss, det er jo veldig stort, sier Marianne Borgersen (17) fra Mjøndalen.

LES OGSÅ: - Kronprinsessen vil på Musikkflekken 

Hard jobbing

Rybak begynte selv å spille fiolin da han var seks år, da øvde han fire til fem timer hver dag.

– Det er russisk skole å integrere teori og praksis i større grad. Dirigent Vladimir Stoyanov har den samme bakgrunnen, så orkesteret her er i gode hender. Han er også flink til å sette sammen orkesteret, roser Rybak.

– Noe av det jeg vil formidle til de unge her i dag, er at jeg synes det er viktig med utdanning. Det handler om hard jobbing, ikke bare feste, mingle og dele ut kortet sitt, men også trene og øve for å bli flink. Se på Nico & The Vince, de har skikkelig musikkutdannelse i bunnen. 

Samtidig vil ønsker Rybak å vise ungdommene at man kan ha det gøy med musikk.

– Det koster å frigjøre seg som musiker. For å bli løs og ledig, må det noen gjentagelser til, sier han.

LES OGSÅ: Søndag stiller Wenche Myhre opp for kirken 

Pizza og selfies

I pausen er det pizza og brus, og selvfølgelig selfier sammen med fiolinstjernen. Dirigent Vladimir spiller på en måte annenfiolin i dag, det er han svært komfortabel med.

– Å få Alexander Rybak hit gir en enorm motivasjon. Alle får større glede av musikken. Prosessen med å lære seg et instrument er tung og lang, ofte ensom. Slike øyeblikk som dette, er lønn for strevet, sier han.

Karin Aubert er styreleder i Musica Simfonietta og har drømt om å få inn Alexander Rybak som solist i flere år.

– Vi er kjempeglade for å få Alexander Rybak hit. Det inspirerer og det er det aller viktigste, vi opplever at han er helt fantastisk. Han er så blid og leken, musikerne er så begeistret etterpå. Fiolinen blir det helt store, sier Aubert.

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.