Kirkeløs på Fornebu

TOMT FOR KIRKE: På denne tomten ved kjøpesenteret Fornebu S er det nye kulturhuset med kirke planlagt oppført. Men foreløpig har sogneprest Knut Pedersen kun paraplyen som tak. FOTO: KARL BRAANAAS

TOMT FOR KIRKE: På denne tomten ved kjøpesenteret Fornebu S er det nye kulturhuset med kirke planlagt oppført. Men foreløpig har sogneprest Knut Pedersen kun paraplyen som tak. FOTO: KARL BRAANAAS

Av
Artikkelen er over 3 år gammel

– Nå vil vi ha på plass kirken på Fornebu som vi har bedt om siden 1994, sier sogneprest Knut Pedersen. Men det kan ta 13 år til.

DEL

På en grustomt ved kjøpesenteret Fornebu S står sogneprest Knut Pedersen i Lysaker/Snarøya menighet. Siden 2007 har det vært planlagt et kultursenter med kirke, bibliotek og scene der. Men på grunn av kommunens økonomi ble planene lagt på is, og så langt har det ikke blitt slått inn en eneste spiker.

– Vi hadde forhåpninger om at et kultursenteret med kirke i hvert fall skulle stå ferdig i 2010, da folk begynte å flytte til Fornebu. Da kunne vi vært på offensiven og møtt mennesker som etablerte seg her, sier Pedersen.

LES OGSÅ: Dette er ekspertgruppens anbefalinger for Fornebu

Trist og skuffet

– Hva synes du om at det ikke er blitt bygget en kirke på Fornebu?

– Det er trist, og vi er skuffet. En møteplass som en kirke og kultursenter, er viktig for at Fornebu skal bli et godt oppvekstmiljø. Nå vil vi ha på plass kirken på Fornebu som vi har bedt om siden 1994, sier han.

For historien om kirke på Fornebu startet lenge før 2007.

– Første gang Lysaker/Snarøya menighet henvendte seg til Bærum kommune om det var i 1994. Et par år etter ble det vedtatt i kommunestyret at det skulle avsettes tomt til kirke. Og i 2007 at den skulle bygges som del av et kultursenter, sier Pedersen.

LES OGSÅ: – Eneste byen i Norge som ikke har kirke

Kirke først 2028

Men det kan ta lang tid før Fornebu får sitt kultur-kirke-bygg.

– Vi tar utgangspunkt i de investeringsplaner rådmannen la frem for formannskapet tidligere i år. Der heter det at et kulturbygg med kirke kan realiseres i 2028-2030, sier Morten Skauge.

Han er leder av Sektorutvalg frivillighet, idrett, kultur og kirke (FRIKK).

Men Skauge gir en åpning for at et kirke/kulturbygg kan komme på plass tidligere.

– Rådmannens analyse er anslag som ikke er politisk behandlet eller vedtatt. Det betyr at et kirke- og kulturbygg kan bli aktuelt tidligere enn 2028–30 i forbindelse med kommende budsjettbehandlinger. For dette må ses i sammenheng med øvrige kommunale investeringer på Fornebu og Bærum som helhet. Det er klart vi står overfor store sådanne til eksempelvis barnehager, skoler og sosialboliger. Men jeg kan også love at vi skal ha en nær dialog med kirken i Bærum, om hvilke behov de mener er viktigst, sier Skauge.

Artikkeltags