Skip to main content

I dag konfirmeres prinsesse Ingrid Alexandra

Prinsesse Ingrid Alexandra fotografert under pilgrimsvandringen til Nidarosdomen i forbindelse med konfirmasjonsforberedelsene.

Prinsesse Ingrid Alexandra fotografert under pilgrimsvandringen til Nidarosdomen i forbindelse med konfirmasjonsforberedelsene. 

Foto: Kronprinsparet / Det kongelige hoff

I dag konfirmeres prinsesse Ingrid Alexandra i Slottskapellet. 

I flere måneder har prinsessen fulgt konfirmasjonsundervisningen i Asker menighet under ledelse av prost Tor Øystein Vaaland og fungerende sogneprest Karoline Astrup.

I dag er det duket for den store dagen for prinsessen.

I motsetning til sine medkonfirmanter i Asker kirke, er prinsessen alene i Slottskapellet. Tradisjonene knyttet til kongelig konfirmasjon er lang i Norge, og fordi hun er landets tronarving, må hun gjøre det kristelig. 

Kongelig gjesteliste

Det er ventet mange kongelige gjester til Oslo i dag. De deltar på lunsj på slottet, som kongeparet inviterer til etter gudstjenesten.

Blant gjestene i Slottskapellet er kronprinsesse Victoria av Sverige og det danske kronprinsparet. Sistnevnte tar med seg prins Christian. 

Askers ordfører, Lene Conradi, står også på gjestelisten. Fra hjemkommunen sin får prinsessen en Asker-bunad. 

Til NRK sier historiker Trond Norén Isaksen at gjesteliten er beskjeden på den kongelige siden. 

– Det er alltid interessant å se hvem som kommer. De kunne for eksempel invitert dronning Margrethe som er en god venn av kongefamilien, eller datteren til kronprinsesse Victoria. Jeg vil si gjestelista er relativt beskjeden med hensyn til kongelige, sier Isaksen.

Egen ås

– Jeg vil gratulere prinsesse Ingrid Alexandra med konfirmasjonen. Det å bli konfirmert er en merkedag i unge menneskers liv, og jeg ønsker prinsessen en flott dag og lykke til med fremtiden, sier statsminister Erna Solberg.

I gave fra regjeringen får prinsessen en egen ås oppkalt etter seg. 

Valget falt på Hengsåsen naturreservat, som ligger i nær tilknytning til Dronningberget og Kongeskogen på Bygdøy i Oslo. Prinsesseåsen naturreservat inngår også i Bygdøy Kongsgård. 

Flere dronninger

Den norske arveprinsessen vil, når den tid kommer, regjere med et flertall av dronninger i Europeiske kongehus. Det er som følge av at mange land har kjønnsnøytralisert arverekkefølgen. 

Siden det også er en jenteboom i kongehusene, kan Ingrid Alexandra få fem kvinnelige og tre mannlige kolleger å støtte seg på. Det gjelder blant annet Sverige, Spania, Nederland og Belgia som alle kan få dronninger på tronen i samme epoke. I England, Danmark og Monaco skal gutter etterhvert overta tronen. 

Ny skole

I mai i år ble det kjent at Ingrid Alexandra byttet skole fra Oslo International School på Bekkestua til Uranienborg skole i Oslo. 

Før det gikk hun på Jansløkka skole i Asker. 

Til Budstikka har kronprins Haakon tidligere fortalt om hvordan han opplevde oppveksten i Asker. 

Gamleskolen Jansløkka skole fikk ekstra oppmerksomhet fra prinsesse Ingrid Alexandra og prins Sverre Magnus da de gikk forbi Skaugum i barnetoget i 2015.

Gamleskolen Jansløkka skole fikk ekstra oppmerksomhet fra prinsesse Ingrid Alexandra og prins Sverre Magnus da de gikk forbi Skaugum i barnetoget i 2015. 

Foto: KARL BRAANAAS
Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.