Skip to main content

Hvalstrandfestivalen avlyses etter forlenget forbud

Hvalstrandfestivalen er blant arrangementene som nå må endre sine planer. Her fra 2019.

Hvalstrandfestivalen er blant arrangementene som nå må endre sine planer. Her fra 2019. 

Foto: Joakim S. Enger

Kulturminister Abid Raja setter foten ned for festivaler og andre store arrangementer i sommer. Det får konsekvenser for lokale arrangementer. 

– Regjeringen vil forlenge forbudet for alle festivaler og arrangementer med over 500 deltagere, frem til 1. september, sa kultur- og likestillingsminister Abid Raja under en pressekonferanse lørdag

Forbudet gjelder også for idrettsturneringer. Beslutningen vil ramme en rekke aktører i Asker og Bærum. Blant annet er Hvalstrandfestivalen planlagt 22. august, mens Telenor Arena har Celine Dion-konsert 28. august. 

– Det har vært indikasjoner fra en tid tilbake om at det kunne komme en utsettelse, og nå er det bekreftet. Vi må nå ta en runde internt om hvordan vi praktisk løser dette nå, uttalte Hvalstrandfestivalen-sjef Fredrik Brodtkorb, som har navn som Åge Aleksandersen, Ina Wroldsen og DiDerre på plakaten.

Kort tid etter kom bekreftelsen.

Vi må i dag dessverre bekrefte at Hvalstrandfestivalen 2020 må kanselleres. Det er med veldig tungt hjerte at vi ikke får arrangert festival i år, selv om vi har vært forberedt på denne avgjørelsen og støtter den fullt ut – sikkerhet og helse må alltid komme først. I løpet av de neste dagene vil vi komme tilbake med dato for neste år, samt informasjon om alternativene for de som har kjøpt billett til årets arrangement, skriver festivalen i en pressemelding. 

– Uansett hva som skjer, så lover vi å gi gass i 2021, sier festivalsjefen.

Festivalsjef Fredrik Brodtkorp avlyser årets Hvalstrandfestivalen.

Festivalsjef Fredrik Brodtkorp avlyser årets Hvalstrandfestivalen.

Foto: Joakim S. Enger

Retningslinjer for mindre arrangementer, altså de under 500 deltagere, vil komme til uken.

– Uavklart

23. august skulle Norsk Derby vært arrangert på Øvrevoll Galoppbane. Dette arrangementet samler vanligvis 7.000 mennesker. Styret har enda ikke bestemt om de vil ha arrangementet uten publikum, eller om de vil prøve å utsette. 

– Her må man bare gjøre det som skal til innenfor restriksjoner, sier Øvrevoll-direktør Thomas Gjelsås, som foreløpig ikke har avklart om det blir Norsk Derby i år.

– Her må man bare gjøre det som skal til innenfor restriksjoner, sier Øvrevoll-direktør Thomas Gjelsås, som foreløpig ikke har avklart om det blir Norsk Derby i år. 

Foto: KARL BRAANAAS

– Norsk Derby er det viktigste for Øvrevoll, dette er vår Holmenkolldag. Det er trist at det blir annerledes i år, men liv, helse og samfunnsansvar går foran alt, sier Thomas Gjelsås, Øvrevolls administrerende direktør.

Avventende byfest

Prosjektleder for Sandvika Byfest, Cecilie Due sier til Budstikka at styringsgruppen for byfesten skal ha et møte etterkant av pressekonferansen neste torsdag - og se an hvilke føringer som kommer for arrangementer med mindre enn 500 deltagere. Fram til da er det vanskelig å si med sikkerhet hva som skjer med arrangementet.

– Byfesten består av mange ulike arrangementer, og noen av disse er godt egnet for menneskemengder på færre enn 500 personer. Det skal vi klare å tilrettelegge for, men vi må likevel avvente og se hva regjeringens endelige avgjørelse blir, sier Due.

Hun forteller at de står i en trygg økonomisk posisjon, ettersom de har et opplegg som gjør det enkelt for dem å omstille seg.

– Vi har ikke leid inn dyre artister eller lignende, men viser frem vårt lokale kulturliv. Slik sett er denne situasjonen enklere for oss enn for de store festivalene.

En kreativ felles dugnad

Selv om mange av arrangementene under byfesten er mulig å gjennomføre med færre enn 500 mennesker, er det faste innslag som må vike grunnet koronasituasjonen.

– Paraden kan bli vanskelig å gjennomføre. Markedsboder tett i tett lar seg heller ikke gjøre, noe som er veldig synd, men alt som samler store folkemengder er uaktuelt, sier Due.

Hun sier at de skal forsøke å lage alternative arrangementer, og må tenke kreativt.

– Byfesten er viktig. Den er identitetsskapende, og samler Bærum til felles dugnad. Frivillige organisasjoner, sangkor og teatergrupper – det er et kjempestort opplegg. Alle som holder på med musikk, dans og drama trenger en scene å opptre på, og det er viktig å få gjennomført dette på en eller annen måte, avslutter hun.

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.