Skip to main content

Her lærer de minste barna å like opera

TETTPAKKET HANDLING: Små og store sangere og musikere medvirket i «Det store bankranet» i helgen, som er en opera spesialskrevet for barn. Ifølge daglig leder for kulturskolen er det en introduksjon til opera i sin fulle form der alt skjer i løpet av 23 minutter.

Ved å la barn og unge selv få fremføre opera håper produsent Ingeborg Anna Wergeland at også 6-åringer får øynene opp for genren.

– De har hatt en bratt læringskurve og fått med seg utrolig mye. Min oppfatning er at barn og unge får en helt annen innsikt i hva opera er når de selv medvirker, enn om de blir tatt med på profesjonelle forestillinger, eller hører opera på radio, sier Wergeland.

Til sammen 36 «operasangere» og 30 musikere i aldersspennet 6 til 17 år medvirket i helgen i forestillingen «Det store bankranet», som er spesialskrevet for barn av Peter Maxwell Davies.

SE BILDESERIE: Det store bankranet

Forestillingen er et samarbeid mellom Asker kulturskoles barne- og ungdomskor, ungdomsorkesteret Musica Sinfonietta, Asker kulturfestival og Asker kulturhus.

– I denne forestillingen ønsket vi å kalle alle som synger i koret for operasangere, selv om vi til daglig synger mye annet også, forklarer Wergeland.

Kulturfestivalen i Asker har pågått gjennom hele helgen. Lørdag formiddag Plastgeriljaen markerte seg i jazzparaden, omtrent samtidig som

Erna Solberg delte ut Askers Fikk kulturprisen for å ha bragt Maud tilbake til Asker

Har lært alt utenat

Avdelingsleder i Asker kulturskole, Eli Engstad Risa, mener «Det store bankranet» fungerer utmerket som introduksjon til opera i sin fulle form, også for de yngste barna.

– Vanlige barnestemmer mestrer dette, sier hun.

Avdelingslederen har selv en datter på seks år i koret, som har lært seg hele operaen utenat.

– Vi har mange yngre medlemmer. Forhåpentligvis vil de sitte igjen med en positiv erfaring, sier hun.

Barne- og ungdomskoret skal ha begynt å øve til forestillingen allerede i fjor høst, mens regissør Gunnar Bergstrøm deltok i forberedelsene siden mars.

– Så samkjørte vi oss med orkesteret som også har lagt ned masse arbeid for å få til dette, sier Ingeborg Anna Wergeland.

Lørdag spilte ensemblet to forestillinger i Asker kulturhus.

– Selv om vi har øvd lenge, skjer det noe spesielt når scenelyset kommer på, sier Engstad Risa.

Les flere artikler