Skip to main content

Her lærer de minste barna å like opera

TETTPAKKET HANDLING: Små og store sangere og musikere medvirket i «Det store bankranet» i helgen, som er en opera spesialskrevet for barn. Ifølge daglig leder for kulturskolen er det en introduksjon til opera i sin fulle form der alt skjer i løpet av 23 minutter.

Ved å la barn og unge selv få fremføre opera håper produsent Ingeborg Anna Wergeland at også 6-åringer får øynene opp for genren.

– De har hatt en bratt læringskurve og fått med seg utrolig mye. Min oppfatning er at barn og unge får en helt annen innsikt i hva opera er når de selv medvirker, enn om de blir tatt med på profesjonelle forestillinger, eller hører opera på radio, sier Wergeland.

Til sammen 36 «operasangere» og 30 musikere i aldersspennet 6 til 17 år medvirket i helgen i forestillingen «Det store bankranet», som er spesialskrevet for barn av Peter Maxwell Davies.

SE BILDESERIE: Det store bankranet

Forestillingen er et samarbeid mellom Asker kulturskoles barne- og ungdomskor, ungdomsorkesteret Musica Sinfonietta, Asker kulturfestival og Asker kulturhus.

– I denne forestillingen ønsket vi å kalle alle som synger i koret for operasangere, selv om vi til daglig synger mye annet også, forklarer Wergeland.

Kulturfestivalen i Asker har pågått gjennom hele helgen. Lørdag formiddag Plastgeriljaen markerte seg i jazzparaden, omtrent samtidig som

Erna Solberg delte ut Askers Fikk kulturprisen for å ha bragt Maud tilbake til Asker

Har lært alt utenat

Avdelingsleder i Asker kulturskole, Eli Engstad Risa, mener «Det store bankranet» fungerer utmerket som introduksjon til opera i sin fulle form, også for de yngste barna.

– Vanlige barnestemmer mestrer dette, sier hun.

Avdelingslederen har selv en datter på seks år i koret, som har lært seg hele operaen utenat.

– Vi har mange yngre medlemmer. Forhåpentligvis vil de sitte igjen med en positiv erfaring, sier hun.

Barne- og ungdomskoret skal ha begynt å øve til forestillingen allerede i fjor høst, mens regissør Gunnar Bergstrøm deltok i forberedelsene siden mars.

– Så samkjørte vi oss med orkesteret som også har lagt ned masse arbeid for å få til dette, sier Ingeborg Anna Wergeland.

Lørdag spilte ensemblet to forestillinger i Asker kulturhus.

– Selv om vi har øvd lenge, skjer det noe spesielt når scenelyset kommer på, sier Engstad Risa.

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.