Skip to main content

Han er Bærums ukjente krimforfatter

FORFATTERHULEN: Reidar Thomassen skriver krim under pseudonymet Richard Macker, her i forfatterhulen hjemme i Edelgranveien.

Reidar Thomassen (80) har skrevet 200 krimnoveller – under pseudonymet Richard Macker. Nå kommer bæringen med krimnoveller både på norsk og amerikansk.

– Jeg ser bilder. Når jeg skriver krim, ser jeg fargebilder. Det blir veldig visuelt, sier Reidar Thomassen.

Leiligheten til den produktive forfatteren i Edelgranveien ved Godthaab ligger i fjerde etasje og er innredet som en skrivehule. Han har to arbeidsbord i gjesterommet, med utsikt over tretoppene. Thomassen har også et østvendt rom med skrivebord. Og bøkene preger stuen.

– Jeg skriver ikke på kjøkkenet, smiler krimforfatteren som er kjent under psevdonymet Richard Macker.

LES OGSÅ: Dronningen dreper igjen

Oppfinnsom og overraskende

Kurt Hanssen, krimforfatter og oversetter fra Kolsås, kjenner Thomassens forfatterskap fra tidligere da han var krimanmelder i Dagbladet:

– Det er ikke mange som skriver kriminalnoveller i Norge, det er en litt oversett genre i en tid hvor krimromanen er omtrent enerådende på markedet. Men Richard Macker behersker den fullt ut, han skriver noveller som både er spennende og oppfinnsomme. Han har alltid en overraskende vri på slutten, noe jeg synes er kjennetegnet på en god krimnovelle, konkluderer Hanssen.

Thomassen har samlet bøkene sine i en egen hylle. Han har utgitt i 21 bøker, 11 av dem i krimgenren, 13 av novellene hans er utgitt på amerikansk.

Fyller 80 år

I forbindelse med at han fyller 80 år den 18. juni utgir han sine krimnoveller både på engelsk og amerikansk:

«Hva skjedde med Amy Metz? 22 kriminalnoveller»

og «The fifth Guest. 13 of His Best Crime Short Stories».

Interessen for litteratur ble vekket da moren spredte rykter om at sønnen kun ønsket seg bøker til jul. Dermed lå det 20 harde pakker under treet til gutten, som da bodde i Tromsø. Selv om han utdannet seg til cand.real., og var redaktør for et kjemitidsskrift, skrev han krimnoveller og tv-serier på si.

Spesiell bursdagsgave

Thomassen fikk Bokhandlerprisen for bokdebuten i 1969. Da han fylte 65 år, og slektningene ikke viste hva de skulle de skulle gi, foreslo sønnen at de skulle oversette en av farens noveller til amerikansk. Dermed begynte pressen å gå på andre siden av Atlanteren.

Han ble presentert i det amerikanske krimtidsskriftet Ellery Queen Mystery Magazine, som senere har publisert flere av bæringens noveller. Selv liker han aller best novellen: «Dødelig spøk», som er trykket igjen i de nye bøkene.

Novellen åpner med en kameratkrangel på påskehytta, hvor det dukker opp en ubuden gjest, som har rømt fra fengsel. Dramatikk fra stormene i påskefjellet og folk som er innestengt på hytter, er stemninger Thomassen liker i sine drama.

– Miljøet et typisk norsk. Den ene personen blir «overkjørt» av en arrogant venn. Så kommer det inn en tredje person, sier Thomassen.

Han har også utgitt seks litterære romaner, og anslår å ha solgt 60.000 eksemplarer til sammen.

– Jeg har flere manuskript liggende, som jeg har tenkt å få ut før jeg forlater denne «jammerdalen», avslutter den spreke 80- åringen.

LES FLERE KULTURNYHETER HER

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.