Garanterer ikke at Maud havner i Vollen
En arbeidsgruppe er satt ned for å sikre polarskuta Mauds videre skjebne - det er ikke sikkert fremtiden blir i Vollen.
Mauds eiere, Asker kommune og Museene i Akershus (MiA) var forrige uke samlet i Tofte for å diskutere fremtiden for polarskuta Maud.
Båten ble bygget på oppdrag av Roald Amundsen og sjøsatt i vollen i 1917. Etter over 80 år på havets bunn i Nordvestpassasjen i Canada, ble skipet hevet og ført hjem til Vollen høsten 2018 i regi av eiendomsfirmaet Tandberg Eiendom AS.
– Det er helt fantastisk at Tandberg eiendom med Jan Wanggaards team har lykkes med å frakte Maud til Norge og Asker, sier ordfører Lene Conradi i felles pressemelding.
– Nå jobbes det med å konseptualisere formidlingen av både skipets historie, håndverket og ikke minst Maudekspedisjonens 7 år, som regnes som en av de viktigste polare forskningstokt gjennom alle tider!
Det er imidlertid ikke sikkert at Mauds fremtid blir i Vollen.
– Det er ikke avgjørende for oss om Maud blir liggende i Tofte eller Vollen, men om hun får en fremtid vi føler oss sikre på er den beste vi kan gi henne», sier Gudbrand Tandberg.
Prioriterer bevaring og formidling
Heller ikke Cecilie Øien, direktør for MiA, vil mene noe om lokalisering på nåværende tidspunkt.
– MiAs oppgave er ikke primært å mene noe om beliggenhet, men å bidra med det vi kan til at Maud får en best mulig fremtid, og at historien blir tilgjengelig for flest mulig. Vi er glade for at både eier og kommunen tar oss med på diskusjonene, slik at museumsfaglig kompetanse kan spilles inn så tidlig som mulig i prosessen, sier hun.
Både eiere, kommunen og museet er opptatt av å ikke forsere diskusjonen om beliggenhet, på bekostning av viktigere beslutninger for Mauds fremtid, blant annet knyttet til bevaring, dokumentasjon og formidling.
Til sommeren skal Maud settes på land for overhaling av kjøl og skrog.
– Mens arbeidsgruppen fortsetter sin dialog, jobber vi ufortrødent med å konservere Maud der hun ligger. Vi vil også fortsette å holde åpent for visning til sommeren, så alle interesserte kan få oppleve henne på nært hold», avslutter prosjektleder Jan Wanggaard.