Skip to main content

Full jubel på Asker bibliotek: – Vi er overrasket

Opptur: De jubler for at flere besøker biblioteket i Asker, fra venstre biblioteksjef Live Gulsrud, og medarbeiderne Aleksander Kristung og Beate Norgaard og Frid Feyling.
Opptur: De jubler for at flere besøker biblioteket i Asker, fra venstre biblioteksjef Live Gulsrud, og medarbeiderne Aleksander Kristung og Beate Norgaard og Frid Feyling.

Mens mange bibliotek sliter med lav interesse, opplever Asker det motsatte. Flere besøker biblioteket – og flere låner bøker.

– Vi er mest overrasket over at vi har klart å øke utlånet, men det henger vel sammen med at flere besøker oss, sier Live Gulsrud, fra sitt kontor i Asker kulturhus, noen etasjer over hovedbiblioteket.

Hun er sjef for begge deler. Ved biblioteket har hun 24 årsverk og har et driftsbudsjett på drøyt 21 millioner kroner.

Det nye året åpner hun med fersk statistikk. Og hun smiler, for statistikken er hyggelig lesning.

LES OGSÅ:

Besøket falt da biblioteket stengte  

Nye tanker ga strandfilial

Aktuelle utstillinger

I fjor var 54.000 flere innenfor bibliotekets dører, og rundt 374.000 til sammen. Slik forklarer Gulsrud økningen på 17 prosent:

– Det skjer alltid noe her på biblioteket. Hver eneste dag har vi arrangementer. Folk vet det. De trenger ikke å lese programmet, sier hun.

 

NYTT TILBUD: Asker bibliotek tilbyr både e-bøker og elsykler, her prøver Kristine Skorpen (19) sykkelen med fulladet batteri.
NYTT TILBUD: Asker bibliotek tilbyr både e-bøker og elsykler, her prøver Kristine Skorpen (19) sykkelen med fulladet batteri.

Asker bibliotek hadde 310 arrangementer i fjor med 13.500 besøkende, med alt fra skoleklasser, eventyrstund, barnearrangementer og 166 foredrag for voksne. 19 av arrangementene var i Heggedal med nesten 500 besøkende.

Da Gulsrud våknet opp til nyheten om at David Bowie var død, fant hun og medarbeiderne frem alt de har om popartisten. Raskt ble en utstilling med bøker og musikk etablert, til glede for sørgende fans.

– Slik prøver vi å være aktuelle. Og vi har noe for alle, hver dag, forklarer hun. Populære er også lesegruppene, språkarrangementene, strikkekafeene eventyrstundene og utlån av kunst i artoteket.

– Jeg tror folk plukker med seg bøker, når de likevel ser en utstilling eller deltar på et arrangement, sier hun.

LES OGSÅ: Hun startet årets mest opphetede bibliotekdebatt

Leser helst romaner

Da Telemarksforskning analyserte Asker bibliotek i 2014, fastslo Gunn Leikvoll for Norsk Kulturindeks at besøket i Asker var 28 prosent over landssnittet. Det økte ytterligere i fjor, samtidig som bibliotek landet rundt opplever nedgang.

– Asker har klart å motvirke en negativ tendens. De har en noe høyere andel aktive biblioteklånere fra andre kommuner. Det kan være en indikasjon på at biblioteket i Asker er godt, og har regional attraksjonskraft, er Leikvolls kommentar.

For noen år siden var resultatet et annet. Da konkluderte Telemarksforskning med at bibliotektesbesøket sank i hele landet, og det gikk kraftig ned i Asker.

Samtidig var likevel utlånet der 47 prosent høyere enn landssnittet, og i fjor økte det med ytterligere tre prosent fra 2014.

I 2015 var det nesten 400.000 utlån i Asker, 12.400 flere enn året før.

Det er voksne som låner flest bøker, og de leser helst skjønnlitteratur. I fjor ble det lånt ut nesten tre ganger så mange romaner som fagbøker, med Lars Myttings romaen «Svøm med dem som drukner», som den mest populære. På den neste plassene er Jojo Moyes «Den ene pluss en» og «Et helt halvt år» og Anne B. Ragdes «Jeg har et teppe i tusen farger».

Asker bibliotek låner også ut alt fra film og musikk, til kunst og sykler. Biblioteket har syv elsykler, som ble lånt ut 367 ganger i fjor.

– Tilbudet er kjempepopulært, sier en fornøyd biblioteksjef.

LES FLERE KULTURNYHETER HER

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.