Skip to main content

Fra litt nerd til prestisje

Martin Rønning (23) fra Sem, var kjappest ute av de 314 deltagerne under helgens Infected LAN-party. Han sikret seg sitteplass 1, på rad 1 for niende år på rad.

Martin Rønning (23) fra Sem, var kjappest ute av de 314 deltagerne under helgens Infected LAN-party. Han sikret seg sitteplass 1, på rad 1 for niende år på rad. 

Foto: EVA GROVEN

Mens interessen øker for e-sporten, merker LAN-arrangører at antall deltagere på arrangementer går ned. 

– Sove? Nei, det kan jeg gjøre på søndag, forteller en av spillerne, før han igjen tar til tastaturet og musen, og forsvinner tilbake til den virtuelle verdenen. 

Sovesalen er ikke like flittig brukt av alle, for med bare 41 timer til dispensasjon og en rekke konkurranser, turneringer og pengepremier på totalt 20.000 er det nemlig viktig å prioritere tiden riktig. 

Sikret grumplassen for niende år

Over 300 ungdommer har kjøpt billetter til høstens Infected LAN-party i Asker kulturhus denne helgen. Blant dem er Martin Rønning (23), fra Sem, som uten tvil var raskest ute med å sikre plass til seg selv og datamaskinen. 

– Ja, jeg sitter som en gærning foran tastaturet allerede 15 minutter før billettstart, ler han fra godstolen på rad 1, sete 1, mens han tar seg en pause fra spillingen. 

Nettopp her, ytterst i venstre hjørne av salen, har Rønning sikret kremplassen siden han deltok på Infected for første gang for ni år siden. 

Med hundrevis av spillere og datamaskiner på høygir, kan det fort bli trangt om plassen og ikke minst i overkant varmt. 

– Dette er den ideelle plassen, den er nærmest luftinga og du slipper at folk må presse seg forbi, forklarer gameren. 

Han må likevel innrømme at det har hendt at han ikke var førstemann til mølla. Men det stoppet ham ikke. 

– Jeg fant brukernavnet og e-posten hams og tok deretter kontakt på Facebook og tilbød ham 350 kroner for å flytte seg, ler han. 

Han tok heldigvis tilbudet og til neste år kan Rønning feire tiårsjubileum på rad 1, plass 1. 

– Da må det nesten bli bløtkake! 

Populært hos jentene

Selv om forandring ikke fryder for alle, kan Infected glede seg over en eventyrlig vekst siden de startet opp med 50 deltagere i 2006. Fra å være noe litt nerdete, har det å være god spill blitt noe å trakte etter.

– Du kan blant annet se på e-sporten. I år vant en nordmann og laget hans VM i Fortnite, og de kunne ta med seg en pengepremie på størrelse med 1.-plassen i Wimbledon hjem. Folk innser at man kan tjene penger på det, og e-sporten kommer bare til å fortsette å vokse, forklarer co-sjef for safety, Mathias Brattås Remo (23).

Infected LAN-party har blitt en tradisjon i Asker hver høstferie.

Infected LAN-party har blitt en tradisjon i Asker hver høstferie. 

Foto: EVA GROVEN

Nikita Angela Ødegaard (20), som har vært mannskap på Infected siden 2013, har også opplevd at en større andel jenter prøver seg bak tastaturet. 

– Man opplever mer respekt som jente nå enn for bare noen år siden. Dataspill har tradisjonelt vært en «gutteting» og mange jenter som spiller tør ikke innrømme det, men den kulturen er det snart slutt på, understreker Ødegaard.

Hun forteller at man tidligere ofte fikk slengt spydige og kommentarer av seksuell karakter etter seg, men etter et økt fokus på kvinner som spiller i populærkulturen, har også respekten fra det andre kjønnet økt. 

I dag er det dog bare en håndfull jenter som har møtt opp, men noen år har det vært opp mot 40 prosent jenter på arrangementet, minnes hun. 

– Flere må komme. Det kan virke skremmende å være den eneste jenta her, men når du først kommer hit, er det ikke så skummelt lenger, oppfordrer hun

Nikita Angela Ødegaard (20), Sindre Brurberg (22) og Mathias Brattås Remo (23) har invester flere titalls timer i spille-festen. Likevel er det absolutt verdt det, mener de.

Nikita Angela Ødegaard (20), Sindre Brurberg (22) og Mathias Brattås Remo (23) har invester flere titalls timer i spille-festen. Likevel er det absolutt verdt det, mener de. 

Foto: EVA GROVEN

Lavere oppslutning på LAN

Selv om det tilsynelatende er flere som fatter interesse for e-sporten, opplever arrangementets konkurranseansvarlig, Karl Bøhn, at LAN nasjonalt likevel faller i popularitet – i fjor var det 424 deltagere, mot årets 314. Han mener at en av årsakene kan være at folk flest har fått lynraskt nett hjemme, noe som tidligere var et av arrangementenes trekkplaster. I tillegg har det blitt mer konkurranse, med flere LAN-tilbud, blant annet Gigacon som ble arrangert på Telenor Arena i 2014. 

– Men Infected er mer for det sosiale. Selv om du får menneskelig kontakt når du spiller med andre, skjer alt over en skjerm og noen kan derfor likevel føle seg ensom. Da er det veldig greit å ha slike møteplasser der man kan danne vennskap, som igjen gjør at man kan treffes oftere utenfor spillet også, understreker Bøhn. 

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.