Skip to main content

«Flukten over grensen» vant Amanda

Samson Steine og Henrik Siger Woldene har roller i krigsfilmen «Flukten over grensen». Fredag vant filmen Amandapris for beste barnefilm.

Samson Steine og Henrik Siger Woldene har roller i krigsfilmen «Flukten over grensen». Fredag vant filmen Amandapris for beste barnefilm. 

Foto: Nordisk Film

Filmen «Flukten over grensen» med to Bærums-gutter i hovedrollene, vant fredag kveld Amandaprisen for beste barnefilm. 

«Flukten over grensen» er den norske barnefilmen som dokumenterer skjebnen til et jødisk søskenpar som må flykte over grensen til Sverige under annen verdenskrig.

Fredag kveld vant filmen, som er regissert av Johanne Helgeland og produsert av Cornelia Boysen, Amandaprisen for beste barnefilm. Familie- og spenningsfilmen danket dermed ut «Askeladden – I Soria Moria slott» og «Kaptein Sabeltann og jakten på den magiske diamant», som var nominert i samme kategori. 

To bæringer i hovedrollene

Samson Steine (12) fra Tanum spiller den jødiske gutten Daniel. Henrik Siger Woldene (16) fra Hosle spiller rollen som Per, gutten som hjelper søskenparet på den farefulle ferden mot nabolandet.

Henrik Siger Woldene og Samson Steine spiller i den nye norske storfilmen "Flukten over grensen". Her er de ved Esvika i Asker hvor deler av filmen ble innspilt
Henrik Siger Woldene og Samson Steine spiller i den nye norske storfilmen "Flukten over grensen". Her er de ved Esvika i Asker hvor deler av filmen ble innspilt
Foto: TRINE JØDAL

Filmen har 9 års aldersgrense. Historien er basert på Maja Lundes bok fra 2012, «Over grensen». Hun har også skrevet filmmanuset.

I et tidligere intervju med Budstikka, sa både Samson og Henrik det er viktig ta barn ser filmen, gjerne sammen med en voksen som kan forklare historien bak. 

– Det er et veldig viktig tema som tas opp, og jeg håper mange barn ser filmen, sier Samson, som går på Steinerskolen på Mellom-Nes.

– Dette er en film fra barnas perspektiv, og det er første gang det lages en barnefilm fra krigen, sier Henrik.

Folkets Amanda

Bærums-guttene var ikke de eneste lokale som tok med seg en Amandapris hjem etter kveldens prisutdeling. 

Siri Skjeggedal (15) fra Høvik har stemmen til Sunniva i «Kaptein Sabeltann og den magiske diamant». Barnefilmen vant folkets Amanda. Stemt frem med flere tusen stemmer fra publikum på nrk.no. 

I rollen som Sunniva synger Siri flere av de kjente Sabeltann-sangene, arrangert på nytt av musikkprodusent Solveig «Sol» Heilo fra Haslum.

En annerledes Amanda

På grunn av koronaviruset, og restriksjonene som medfølger, ble årets Amandapris-utdeling ikke slik vi er vant med. 

Prisutdelingen ble holdt i Haugesund, ledet av komiker Odd-Magnus Williamson. De nominerte fikk komme til utdelingen, men måtte sitte med god avstand mellom seg i salen. NRK hadde live-sending fra Marienlyst med programleder og kommentator Mona B. Riise, sammen med Torkil Risan og skuespiller Pia Tjelta. 

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.