Lager film om krigssabotør Harry Sønsterød

VÅPENOPPLÆRING: Harry Sønsterød (Kenneth Berg) og Else (Karoline Stemre) under innspillingen av Sabotøren og kuréren ved Tveiter gård i Vestmarka. Paret inngikk et såkalt krigsekteskap og ble «viet» av Osvald-sjefen Asbjørn Sunde. Etter krigen gikk de hver til sitt og fant seg nye partnere.

VÅPENOPPLÆRING: Harry Sønsterød (Kenneth Berg) og Else (Karoline Stemre) under innspillingen av Sabotøren og kuréren ved Tveiter gård i Vestmarka. Paret inngikk et såkalt krigsekteskap og ble «viet» av Osvald-sjefen Asbjørn Sunde. Etter krigen gikk de hver til sitt og fant seg nye partnere. Foto:

Artikkelen er over 3 år gammel

I disse dager ferdigstilles filmen om motstandsmann og sabotør Harry Sønsterød Asker og hans kurér Else, som også ble hans kjæreste.

DEL

(Se flere bilder nederst i artikkelen!)

– Skal jeg slå deg mot magen?

Skuespiller Kenneth Berg spiller sabotøren i filmen og blir instruert i nærkamp og selvforsvarsteknikk av Harry Sønsterød (93) som i egen person overværer deler av innspillingen.

– Ja, kom igjen, bare slå du, sier 93-åringen, som i løpet av et par sekunder har uskadeliggjort sin angriper og tvunget ham i kne.

Nå er det klart for innspilling av en ny scene av «Sabotøren og kuréren» ved Tveiter gård i Asker.

INSTRUERER: Regissør Tore Netland, filmfotograf Tor Aarestad, Harry ­Sønsterød og Kenneth Berg som spiller Sønsterød i filmen.

INSTRUERER: Regissør Tore Netland, filmfotograf Tor Aarestad, Harry ­Sønsterød og Kenneth Berg som spiller Sønsterød i filmen. Foto:

Forelsket seg

– Jeg ønsker å få frem en side av Osvald-gruppa som ikke er blitt vist, samtidig er dette kjærlighetshistorien mellom Harry og hans kurér Else, sier regissør Tore Severin Netland.

Harry Sønsterød var med i Milorg, men følte at det ble for mye prat og for lite handling. Det var Gunnar «Kjakan» Sønsteby som satte ham i kontakt med Osvald-gruppas leder, kommunisten Asbjørn Sunde. I Osvald-gruppa fikk Harry lære spesialsabotasje.

HELT: Harry Sønsterød (93) var med både i Milorg og Osvald-gruppa.

HELT: Harry Sønsterød (93) var med både i Milorg og Osvald-gruppa. Foto:

– Han ble, slik jeg ser det, Sundes høyre hånd. Sønsterød hadde teknisk innsikt og en unik oversikt over tilværelsen. Kald utenpå og med en indre varme. Samtidig hadde han en disiplin som i ekstreme situasjoner var avgjørende. Han ble like viktig som Max Manus, sier regissør Netland.

Harry Sønsterød lærte blant annet 30–40 unge menn opp i spesialsabotasje, og var blant annet ansvarlig for sprengningen av arbeidskontoret i Tønsberg i 1944.

Under krigen levde Harry og Else, «under jorden» med falsk identitet og falske pass. I en periode bodde de i telt i Vollen. De ble «viet» av Asbjørn Sunde, for de kunne ikke leve «i synd».

Fakta om Harry Sønsterød

Født: 27. oktober 1921.

Oppvokst i Heggedal, bor nå på Hvalstad.

Bakgrunn: Var med i Milorg og Osvald-gruppa som sabotør under Asbjørn Sunde. Ledet sprengingen av arbeidskontoret i Tønsberg, jernbanen ved Fåberg da Sunde organiserte sprengningen av fem linjer i landet og ran av et par banker for å skaffe penger til gruppas motstandsarbeid.

To av Harrys yngre brødere var også aktive motstandsmenn. Hans var med i 2. bergkompani som ble sendt til Murmansk og frigjorde Finnmark sammen med russerne. Odvar var fallskjermjeger.

Som ingeniør etter krigen ledet Harry byggingen av blant annet Bærum rådhus og Storebrand-bygningen i Oslo.

Han ledet også ombyggingen av Leangkollen.

– Må ha vært redde

– Jeg føler en veldig ydmykhet over å få spille Sønsterød. Det er viktig for oss at vi får fortalt historien på en måte som yter ham rettferdighet, sier Kenneth Berg.

– Det var ekstreme forhold. De må ha vært veldig redde mange ganger, sier Karoline Stemre som spiller Else, Harrys kjæreste.

Roar Westad fra Nesbru spiller tysk offiser i sin Mercedes kabriolet som en gang tilhørte Terboven.

DRAMATISK: Kenneth Berg (t.h.) som Harry Sønsterød. Elg Elgesem spiller kameraten.

DRAMATISK: Kenneth Berg (t.h.) som Harry Sønsterød. Elg Elgesem spiller kameraten. Foto:

Roser kvinnene

Sønsterød understreker at sabotasje ikke egnet seg for alle, og at leddene bakover var vel så viktige.

– De fleste unge, de som ikke ble nazister, så etter en utvei for å bidra – både menn og kvinner. Det var mange usedvanlig dyktige kvinner som gjorde en stor innsats i motstandskampen, blant annet ved å sende illegale meldinger, sier Sønsterød.

– Else kom til gruppas hovedkvarter på Sollia rett etter at tyskerne hadde angrepet og ble nesten tatt. Hun fikk likevel varslet oss, så vi fikk hjulpet Sunde & co. på flukten videre, via en hytte i Heggedal.

Forberedt på det verste

Harry Sønsterød var selv bare 18 år da krigen brøt ut, og kom med i Osvald-gruppa som 21-åring.

– Jeg ønsket å gjøre noe aktivt, og var som mange andre innstilt på å gi livet for kongen og fedrelandet. Asbjørn Sunde ga meg beskjed om at jeg måtte regne med å «miste livshanken».  

LES OGSÅ:

Harry lurte svindlerne

Flyene hadde svarte kors. Jeg skjønte at det var krig

Artikkeltags