Skip to main content

Fikk medalje for å ha stekt vafler i 40 år: – Spesielt å møte kongen

Jorunn Lisbeth Andersen (t.v.) og Dora Eliassen fikk besøke kongen på Slottet etter å ha fått hver sin fortjenstmedalje. – Dette var opplevelse, sier Jorunn i ekstase. 

Foto: Karl Braanaas

– Jeg tror jeg er den eneste utviklingshemmede personen som har fått Kongens Fortjenstmedalje, sier Jorunn L. Andersen. Hun og Dora Eliassen fikk Kongens Fortjenstmedalje for arbeid i Lørdagsklubben i Asker.

Damene får Kongens Fortjenstmedalje for deres arbeid i Lørdagsklubben i Asker. Lørdagsklubben er et tilbud for mennesker med utviklingshemning, og er et felleskirkelig tilbud som gjelder for hele Asker.

Medaljen deles ut som belønning for innsats av særlig samfunnsgagnlig natur på områder som kunst, kultur, vitenskap, næringsliv, sosialt og humanitært arbeid.

Damer i ekstase

– Det gikk bra, ropte Andersen i ekstase da hun kom ut av Slottet, etter å ha møtt selveste kong Harald og dronning Sonja. 

– Dette var opplevelse, smiler hun. 

Eliassen var også i godt humør, og mente det hadde vært en aldeles nydelig fest. 

De to damene klarer ikke å stå i ro. Det er tydelig at dette betyr mye, og skravla går om både stemning, mat og drikke. 

– Det var så hyggelig å være her og få lov til å «stashe» seg opp, sier Eliassen fornøyd. 

Jorunn Lisbeth Andersen besøker kongen på Slottet etter å ha mottatt Kongens Fortjenstmedalje.

Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Sommerfugler

Da Budstikka møtte Andersen to dager før hun skulle besøke kongen, var hun nervøs.

– Det blir spesielt å møte kongen. Jeg er veldig spent på hvordan det ser ut inne på slottet.

Andersen forteller at faren var med på å bygge Sira, kongens båt. Morfaren hennes var maler på Skaugum, og ifølge historier fra Jorunns mor, fikk alltid Harald, Astrid og Ragnhild te med noe godt i av morfaren. Dette er historier hun gleder seg til å fortelle kong Harald.

– Familien din har hatt litt å gjøre med kongefamilien, høres det ut som. Har det ligget litt i kortene at du skal få denne medaljen, eller?

– Nei, jeg visste ikke at jeg skulle få denne, sier hun bestemt.

En annen som ble sjokkert da hun fikk tildelt medaljen, var Dora Eliassen. 

– Jeg tenkte: «Herlighet. Det kan da ikke være meg», forteller den 87 år gamle kvinnen. 

Da hun fikk medaljen, var hun veldig klar på én ting. Det er ikke bare hennes medalje. Den tilhører alle i Lørdagsklubben, for uten dem hadde ikke dette vært mulig. 

Den første – kanskje

Andersen er utviklingshemmet, men det har ikke stoppet henne fra å leve et aktivt liv.

– Jeg tror jeg er den eneste utviklingshemmede personen som har fått Kongens Fortjenstemedalje. Det er stort altså, forteller hun, og legger til:

– Jeg er veldig rørt. Jeg skulle ønske at mine foresatte fikk med seg dette, men de har dessverre gått bort.

I august feiret klubben sin 40-årsdag, både Dora og Jorunn har vært med siden begynnelsen.

– Jeg har stekt vafler hver lørdag siden det startet opp, forteller Andersen.

Eliassen har vært medarbeider i klubben hele veien, og anser alle de utviklingshemmede som benytter seg av tilbudet som sine egne barn.

– Jeg har alltid likt å rekke ut hånden, smiler hun. 

– Hva betyr Lørdagsklubben for deg?

Dora tar seg til brystet og ler. 

– Den betyr veldig mye, for den er nærhet, kontakt og omsorg.

Jorunn og Dora hadde med seg hvert sitt følge til Slottet. Jorunn hadde med Sonia Falck Lie, mens Dora tok med seg sitt eldste barnebarn, Silje Strandgaard Løvaas. Damene synes det var veldig gøy å bli fotografert med Nikolai Skeie utenfor Slottet. 

Foto: Karl Braanaas

Jorunn L. Andersen (t.v.) hadde brukt mye tid på å finne ut av hva hun skulle ha på seg før hun besøkte kongen. – Jeg valgte en fin dressbukse og jakke, en blå bluse, sorte sko og mørkeblå neglelakk. Jeg skulle gjerne hatt på meg bunaden min, men jeg er ikke slank nok for den lenger, ler hun. Hun har også tatt med seg en gave til Harald og Sonja. To mørkeblå krus. – Jeg tenkte jeg måtte ha en gave, så da valgte jeg et par kongeblå krus, forteller hun.

Foto: Karl Braanaas
Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.