Skip to main content

Drilltroppen kan ikke øve med korpset

Flinke jenter: Arnestad skolekorps drilltopp vil trene i Vollenhallen med resten av korpset, men fikk avslag. Fra v. Tiril Mathisen-Bergli, Elea H. Solberg, og Madelen Lysebråte håper på et positivt svar på neste søknad. ALLE FOTO: SONIA A. JENSEN
Flinke jenter: Arnestad skolekorps drilltopp vil trene i Vollenhallen med resten av korpset, men fikk avslag. Fra v. Tiril Mathisen-Bergli, Elea H. Solberg, og Madelen Lysebråte håper på et positivt svar på neste søknad. ALLE FOTO: SONIA A. JENSEN

Arnestad skolekorps gikk til topps i to drillklasser i Østlandsmesterskapet. Men for å trene må de dra fra Vollen til Drengsrud.

– Asker kommune bør prioritere foreninger i nærmiljøet, fremfor basketspillere fra Asker, sier Hæge J. Krogh Wetterhus.

Hun leder Arnestad skolekorps med musikanter og drilltropp, til sammen 77 medlemmer. Da drilltroppen ble etablert i 2003 øvde de i sentralhallen på skolen med musikantene. Men drillpikene måttet gi opp det harde betonggulvet. Det ble for mange belastningsskader.

De håpet så på plass i Arnestadhallen, men fikk avslag fordi hallen var full av idrettsfolk fra hele kommunen. De siste årene har Vollen-jentene reist til Blakstad sykehus for sin ukentlige trening. Dermed måtte de punge ut 50.000 kroner og mye mer enn hva en kommunal idrettshall koster.

SE VIDEOEN: Vollen og Arnestad skoler på Skaugum 2015

Er drill idrett?

I vinter har Arnestads drilltropp hatt gode forhold i Drengsrudhallen. Det tror mødrene kan ha medvirket til at drilltroppen gikk til topps i Østlandsmesterskapet i helgen, hvor de konkurrerte med 500 deltagere fra 50 korps.

Men Arnestad-lederne reagerer på at de må reise langt, fremfor å øve med resten av korpset.

– Vi vil heller sende barna på sykkel i nærmiljøet, fremfor å bruke en time med bil, sier korpsmamma Mette Lybekk.

Søker igjen

Korpslederne, som igjen søker hallplass i Vollen, mener de befinner seg i et krevende skjæringspunkt mellom kultur og sport, men er selv ikke i tvil om at jentene driver med idrett:

– Her er det svette og fysisk trening som gjelder. Jentene må ha kontroll på kroppen og staven. Glitter, glam og flotte kostymer, med sminke, oppsatt hår, rak rygg og spisse tær er ikke ulikt det vi kan se i sportsgymnastikk og kunstløp. Stemningen i hallen er definitivt mer av det sportslige slaget – enn det kulturelle. Publikum heier, roper og bruker bjeller når deltageren er ute på gulvet, forteller de.

To jenter på pallen

Marlene H. Solberg (11) og Ronja O. Løvik (14) trives godt i drilltroppen.

– Da jeg startet for ni år siden, var det nesten ingen som visste hva vi gjorde. Men så «kom vi på pallen», og fikk vist oss frem, sier Ronja.

– Hvorfor øver dere ikke ute?

– Vi marsjerer ute i april. Men vi har mye kontakt med underlaget, og programmet egner seg ikke ute. Heller ikke på harde betonggulv, sier hun.

Parallell til Smågardistene

Budstikka skrev nylig om Smågardistene som opplevde at bursdagsfeiring ble prioritert i den lokale idrettshallen, og de ble henvist til utetrening. Derfor velger de blant annet å reise til Oslo for å trene innendørs, noe som opprører korpsleder Hilde Rosenblad.

Korpsene trenger et lokale på størrelse med en håndballbane for å trene marsjering, slik at de er best mulig forberedt når de skal ut i gatene. Korpset regnes for å være ett av landets beste, men må blant annet til Oslo for å trene etter at de fikk avslag fra den lokale idrettshallen.

Reaksjonene strømmet også inn, og Smågardistenes halløsning utløste full debatt i sosiale medier.

Kriteriene

Tjenesteleder Svein Finnanger i Bærum kommune reiste i saken spørsmål om korpset faller innenfor kriteriene når halltidene skal fordeles,

– Alt er fordelt til idretten. De er for sent ute. Og det er spørsmål om de oppfyller kriteriene, sa Finnanger, men han vil ikke utdype hva det betyr:

– Jeg vil ikke forskuttere saksbehandlingen, sier han.

I Asker er syv uketimer øremerket til lokale gymsalsaktiviteter. Rådgiver Natur og idrett, Bjørn Erik Olsen, sier Arnestad skolekorps søkte for sent i fjor, men bekrefter at han har mottatt ny søknad og den vil bli behandlet.

LES FLERE KULTURSAKER HER

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.