Skip to main content

Dette korpset har spilt i 125 år

JUBILERER: Haakon Skogstad, Bernt Fauske, Svein Arild Hansen, Lisbeth Liabø, Kari Ask og Hilde Schjander Flugon er alle ivrige musikanter i Bærums Verk Musikkorps. I år feirer de korpsets 125 årsjubileum.

I 125 år har musikantene i Bærums Verk Musikkorps spilt opp til fest. I år feirer de seg selv.

– Dadadadaaaa, synger Anne Solberg, dirigent i Bærums Verk Musikkorps.

Rundt henne i atriet på Mølladammen skole sitter 17 musikanter. I kveld er det «Vår» av Edvard Grieg som står på notestativene.

Solberg løfter hendene, og umiddelbart legger blåserne instrumentene til munnen. Kornettist Guro Løkken leder an med en solo.

Etter noen takter bryter Solberg av.

– Ikke tenk så mye crescendo, mer daaaa, synger hun igjen.

– Så dere ikke guffer på så mye, men bare åpner den.

 

Spillende æresmedlemmer

Bærums Verk Musikkorps ble offisielt stiftet i 1891, for 125 år siden. Men musikkvirksomheten rundt det gamle jernverket på Bærums Verk er 90 år eldre.

 

KORPSET ANNO 1892: I 1891 ble det dannet et rent hornorkester på Verket. Her er det avbildet i 1892.

Det var verksherren på jernverket som skal ha æren. Han trommet sammen musikere blant arbeiderne og dannet korpset som et kulturtilbud for arbeiderne selv og deres familier. Mange regner derfor urkorpset for å være 215 år gammelt.

Riktig så gamle er ingen av dagens 23 medlemmer, men de er mange som har vært med i en årrekke.

 

STOLT MARSJ: Korpset marsjerte på Bærums Verk 17. mai i 1926.

 

Nesten siden krigen

Deriblant de tre spillende æresmedlemmene. Som Kåre Thorvaldsen på kornett. Han fyller 80 år om to uker og begynte i Bærums Verk Musikkorps allerede i 1949, etter et par år i Lommedalen Skolekorps.

– Vi er mange som har vært med lenge. Det skyldes nok det gode miljøet. Vi har det veldig hyggelig sammen, forteller korpsleder Guro Løkken.

Som de fleste andre av oss, kan heller ikke hun tenke seg en 17. mai uten korpsmusikk. Selv om det betyr tidligere morgener i uniform for henne.

– Jeg har spilt på 17. mai siden jeg var liten, sier hun.

– Jeg kan ikke tenke meg en nasjonaldag uten.

 

SAMSPILL: Guro Løkken, Kåre Thorvaldsen og Svein Arild Hansen.

Vil ha med flere unge

En god fjerdedel av korpset møter til og med opp i solsteken midt på dagen lørdag, for å bli fotografert.

Stedet måtte selvsagt bli Bærums Verk.

For foruten å skape liv på nasjonaldagen, og arrangere Brass i Bærum, spiller Bærums Verk Musikkorps ofte på lokale arrangementer, gjerne merkedager på Bærums Verk, som åpning av julegaten. De har fremdeles en sterk tilknytning til nærmiljøet der, og tirsdag skal de opptre i forbindelse med åpningen av Skulpturparken. Onsdag legger de ut på jubileumstur.

– Det er en god følelse å mestre noe sammen med andre, forteller Hilde Schjander Flugon, styremedlem og en av de seks som smiler til kameraet. Hun har spilt i korpset i to runder.

– Jeg startet da jeg var 18, så studerte jeg og fikk barn, før jeg kom tilbake, forteller hun.

 

Viktig arena

I dag er korpset er viktig sosial arena, forteller hun.

– Det er gøy å være sammen med folk som den samme interessen for musikk. Gøy å sitte sammen med andre og spille noe du vet høres bra ut, sier hun.

De håper korpset skal leve minst 125 år til. Men da trenger de flere med på laget.

– Vi vil gjerne ha med flere yngre musikere, oppfordrer Løkken.

 

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.