Skip to main content

– Det var bare oss – og kronprins Haakon

TILBAKE: Håvard Bakke (til venstre) og Tommy Karlsen spilte Pelle og Proffen i filmen «Døden på Oslo S». Nå er de tilbake, 25 år etter filmsuksessen. FOTO: KARL BRAANAAS
TILBAKE: Håvard Bakke (til venstre) og Tommy Karlsen spilte Pelle og Proffen i filmen «Døden på Oslo S». Nå er de tilbake, 25 år etter filmsuksessen. FOTO: KARL BRAANAAS

Det er 25 år siden Pelle og Proffen spilte inn filmen «Døden på Oslo S». De ble superkjendiser over natten.

– Det var bare oss to og kronprins Haakon, som var superkjendiser, smiler Håvard Bakke.

Det var slik faren hans oppsummerte guttenes plutselige berømmelse, i en tid hvor det ikke var internett, bloggere eller flust av tv-kanaler. Da var kino viktig.

«Døden på Oslo S» ble den tredje mest sette filmen på 90-tallet, etter «Kristin Lavransdatter», og «Solan, Ludvig og Gurin med reverumpa».

Filmen satt følelsene i kok. Fremdeles engasjerer «Døden på Oslo S» til samfunnsdebatt.

– Folk fikk øynene opp for deler av Oslo de ikke kjente til, sier Håvard Bakke.

LES OGSÅ: Pelle og Proffen

Sprøyter og prostitusjon

41-åringen fra Kolsås ble valgt ut til å spille en av hovedrollene i filmen, sammen med kameraten Tommy Karlsen.

Budstikka møter dem på jernbanestasjonen like ved «Plata». Her så de 14-åringer prostituere seg og narkomane sette sprøyter parallelt med innspillingen.

– Fritidsklubber ble lagt ned. Folk hadde ikke noe å ta seg til, derfor kom mange til Oslo City. Her var det kort vei til andre miljøer, sier Tommy Karlsen (40), opprinnelig fra Blommenholm.

Men filmen handler om mer – om kjærlighet, vennskap og hvor viktig familien er.

Plutselig kjendis

Det er 25 år siden de fikk fri fra Ramstad ungdomsskole for å dra til Norsk Film på Jar, hvor en hel gjeng deltok i audition til hovedrollene da Ingvar Ambjørnsens ungdomsromaner skulle filmes.

Over natten ble Blommenholm-guttene Håvard (15) og Tommy (14) superkjendiser. De kunne møte på filmsettet tidlig på morgenkvisten, for så å bli fraktet med privatfly til

Haugesund for å dele ut Amanda, så kjapt tilbake til filmsettet og på skolen neste morgen. Hverdagen deres ble veldig annerledes enn for andre tenåringer.

Ble skuespillere

Det var hysteriske tilstander der de to tenåringene møtte opp. Livvakter, besvimelser og raserte butikker fulgte i kjølvannet. Selv var de glad for at de var to. Kjendisstatusen hadde ikke vært lett å takle alene.

– Vi var to tenåringer som fikk en utrolig fin sjanse, sier de i dag.

Men etter tre filmer med Pelle og Proffen ble det helt stille. Tommy droppet planene om å bli snekker, og begynte på skuespillerutdannelse i Los Angeles. Håvard drev med musikk. Siden den gang har begge livnært seg som skuespillere.

LES OGSÅ: Hemmelig filminnspilling

Heller Pelle enn Langemann

Tommy har hatt en rolle i Lilyhammer, og bruker stemmen sin i studio.

Håvard har jobbet med film og på scenen. Mange husker ham fra tv-serier som «Offshore» og «Hotel Cæsar». Men flest kjenner ham nok som Simba, Pelle eller Langemann. Han kommer rett fra sommerjobben i Kristiansand, hvor 62.000 så Sabeltann-oppsetningen.

– Det er tidenes sommerjobb, sier Håvard Bakke.

LES OGSÅ: Returnerer til Sabeltann

Men vil han bli husket som Pelle fra Oslo S, eller som Langemann?

– Kommer an på hvem du spør. For meg er det Pelle. De fleste på min alder vil nok også svare det.

Selv om det er 25 år siden de spilte inn «Døden på Oslo S», har Bakke og Karlsen jevnlig kommentert filmen. Og de er ennå ikke lei.

– Vi er stolte av det vi har gjort, forsikrer de.

 

LES FLERE KULTURNYHETER HER

 

 

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.