Skip to main content

- Det som skjedde her er åpenbart viktig

BEFARING: F.v direktør ved Akershusmuseet Cecilie Øien, avdelingsdirektør i kulturdepartementet Stein Sægrov, Natalie Ryen fra kulturdepartementet, Ingunn Stuvøy, Vibeke Limi (Frp), Lars Hvardal og Bjørn Byre.

– Se dere godt om og si ja til det meste, var Lars Hvardals beskjed da representanter fra kulturdepartementet besøkte Grinimuseet.

Lars Hvardal (82), Rolf Olaf Haavik (87) og Øystein Aagenæs (89) ønsker mer enn noe at Grinimuseet ved Ila landsfengsel skal bli et nasjonalt museum.

I dag øynet de håp om gode svar, da avdelingsdirektør Stein Sægrov i kulturdepartementet kom på besøk.

LES OGSÅ: - Norge har nærmest glemt Grini

LES OGSÅ: Ingen rekker opp hånden for Grini

Saken har vært på dagsorden siden jul og politikere på alle nivåer, og fra de fleste partier, har engasjert seg.

– Alle oss frivillige her oppe ser dette som et nasjonalt museum, det er ikke et lokalt museum. Men det må finansieres, sier Rolf Olaf Haavik (87) som selv satt å Grini under krigen.

Til topps

Tidligere i år ble kulturminister Thorhild Widvey spurt av Marianne Aasen (Ap) i Stortingets spørretime, om hva som er statens visjon for museet.

– Dersom stiftelsen søker om statlig støtte, kan jeg forsikre om at det vil få en grundig behandling, svarte kulturminister Thorhild Widvey.

Avdelingsdirektør Stein Sægrov i kulturdepartementet hadde ikke så mange svar.

– Det statsråden sa i Stortinget gjelder fortsatt. Det som skjedde her og historien knyttet til dette stedet, er åpenbart viktig. Hvordan vi tar det videre, må vi drøfte, sa han.

LES OGSÅ: Kampen for Grinimuseet fortsetter

LES OGSÅ: Bærum kommune sletter Grini-gjelden

- Imponerende innsats

Til stede i dag var både lokalpolitiker Morten Skauge (H), fylkespolitiker Vibeke Limi (Frp), administrerende direktør ved Akershusmuseet, Cecilie Øien, fagansvarlig for kulturvern i Bærum kommune, Ingunn Stuvøy, sammen med representanter fra kulturdepartementet og Stiftelsen Grinimuseet.

– Det er to elementer vi skal ha respekt for. Det ene er historien tilknyttet stedet, det andre er den imponerende innsatsen som legges ned av frivillige. For å få til gode løsninger videre, må det tenkes langsiktig, var budskapet fra Sægrov.

LES OGSÅ: 17-åring lurte Gestapo: – Jeg så altfor dum ut

Trolig inn under Akershusmuseet

Mye tyder på at Grinimuseet vil gå inn under Akershusmuseet i fremtiden. Herunder ligger mange museer, deriblant Asker museum og Oslofjordmuseet.

Administrerende direktør Cecilie Øien har besøkt museet på Grini flere ganger.

– Her tror jeg vi kan få til en god balanse mellom det frivillige og det profesjonelle, sier hun.

LES OGSÅ: Film om Osvald-gruppa: - Jeg lærte sabotasje av Asbjørn Sunde

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.