Skip to main content

Derfor er gjenbruk tema for årets kulturfestival i Asker

PRISMER: Anja Østerli og Dag Henning Sæter ser på prismer som skal brukes under et verksted på lørdag for barn over 6 år. De kan lære å lage prismeengler av kaserte lamper og annet materiell.

Hele Asker fylles med kulturaktiviteter denne uken. I Heggedal står gjenbruk i fokus når verkstedet «Omattatt» åpner i kveld.

– Vi ønsker at folk skal se alle mulighetene som ligger i gjenbruk, forklarer prosjektleder Anja Østerli om «Omattatt» som holder til i kjelleren på Friheim i Heggedal.

Det er et ombruksverksted, omtalt som «et skattkammer» av overskuddsmaterialer og utstyr fra Yggeset gjenvinningsstasjon.

– Alle som ønsker seg et kreativt gjenbruksprosjekt er velkomne hit hvor vi kan gi dem tilgang på faglig informasjon og verksteder, sier Østerli.

I fjor deltok over 500 utøvere på kulturfestivalen i Asker.  Festivalen i fjor åpnet med utstilling av Asker malerklubb, i samarbeid med kunstner Ulf Nilsen.

 

Her kan du se programmet for festivalen (ekstern lenke)

Trenger frivillige

«Omattatt» er et samarbeid mellom Heggedal Nærmiljøsentral og Asker kommune.

I dag går startskuddet for Asker kulturfestival, og dermed også åpningen av det nye verkstedet.

Prosjektet har fått en halv million kroner i støtte fra fylket og 400.000 kroner fra Sparebankstifelsen.

I tillegg kommer midler og utstyret som er flyttet over fra Heggedal Nærmiljøsentral.

Stedet blir driftet av frivillige. I dag er seks personer med, og det er hele tiden behov for flere.

– Vi ønsker å få med frivillige som kan dele av sin erfaring, og hjelpe til å styre prosjekter som folk ønsker å starte med.

Da danseskolen Happy Feet feiret 30 år i fjor, var det fokus på gjenbruk.  Bekkestua-damen Ingrid Vik Lysne er blant de fremste i landet på gjenbruk, og har spesialisert seg på å syom gamle duker.

Bygger olabil

Kjelleren i Heggedal er delt inn i ulike rom; elektrorom, papirrom, verksted, perlerom og syrom.

I begynnelsen blir det arrangert verksteder som blir annonsert på Facebook (ekstern lenke), og først når de har fått flere frivillige, kan «Omattatt» ha faste åpningstider.

Frivillig Dag Hennig Sæter skal holde verksteder både onsdag og torsdag denne uken for dem som vil bygge sin egen olabil, i forkant av olabilløpet i Asker sentrum på lørdag.

– Mange barn kan ikke nok om å være praktiske, vi bruker ikke hendene slik vi gjorde før. Da kan de få komme hit og utfolde seg, håper han.

Saken fortsetter under faktaboksen

Asker kulturfestival  

Miljøaktivister

I år er det bærekraft som er den røde tråden for Kulturfestivalen, ifølge prosjektleder, Hilde Wahl.

Blant annet skal miljøaktivistene Guerrilla Plastic Movement for første gang delta i paraden, kledd i plast.

Nytt i år er også en gratis Kul Turbuss til noen av søndagens arrangementer, slik at man kan la bilen stå.

I år feires festivalen også i Hurum, Sætre og Tofte.

– I Holmsbustuene arrangeres verksteder for dem som vil ta frem kunstneren i seg. Det blir mulig å lage skulpturer og smykker blant annet, sier Wahl, som er overrasket over hvor stort engasjement som kommer kunstnere og artister, ikke bare i gamle Asker, men også i Røyken og Hurum.

– Jeg opplever at folk liker å samarbeide og at de synes det er flott å finne partnere som driver med det samme som seg selv.

 

LØRDAG: Det er alltid mye liv i sentrum under kulturmønstringen, som her fra 2008.

Festival for ungdom

Både på Nova i Borgen og Kaliber i Heggedal arrangerer ungdommen Ungkulturfestival.

Det er de unge som inviterer, arrangerer og står på scenen.

– Det er viktig at ungdommen kan få lage noe de liker og på sin egen måte. I stedt for å få noe ferdig servert fra oss voksne. Under hele festivalen er det kunstnerne som fyller festivalen med innhold.

Les flere artikler