Skip to main content

De opplevde overtroisk jul med masse snø

SAVNER SNØEN: – Vi lekte ute hele tiden, og kunne gå på ski helt ned til Asker, sier Mette Hogstad og Tor Kristian Østeby.

– Jeg husker en romjulstur med hest og slede da jeg var fem år. Vi satt under en bjørnefell som hadde hengt på farmors utedo, sier Tor Kristian Østeby.

  • Se flere bilder nederst!

Turen gikk fra Hogstad via Kattugledalen ved Vøyen til besteforeldrene på Linlandet i Vollen.

– Vi kjørte med hest og bredslede. Hesten svettet, slet og prompet. Den hadde fått altfor mye havre, forteller Tor Kristian Østeby.

Han og kona Mette har julepyntet Rødstua på Hogstad i Asker, gården der Mette vokste opp. Tor Kristian er fra nabogården Jøssong.

LES OGSÅ: Nedre Hogstad gård: Avdøde tante Marthe passer på

– Vi hadde en stor familie, og jeg likte aller best familieselskapene i romjulen. Det var spennende å se andres juletrær og hvordan de var pyntet. For meg handler juleminnene mye om luktene og lydene; den kraftige granlukten og dombjellene. Og så var det så mye snø, sier han, og titter ut av vinduet.

 

I RØDSTUA: - Vi er ganske julete, sier Mette Hogstad og Tor Kristian Østeby som deler sine juleminner.

Høygaffel under sengen

Paret var barn på 1940-50-tallet, og lenger er det ikke siden folk forholdt seg til gammel overtro.

– Bestemor fortalte at de satte et merke over døren til dyrene og foret de med ekstra mye godt i julen, sier Mette.

Og bestefaren Ole sov med en høygaffel under sengen fordi han hadde sett den sorte dame oppi «haugene».

 

Øl på tuntreet

Det var også viktig at grisen ble slaktet ved siste fullmåne før jul. Og man måtte helle øl på tuntreet og sette grøt på låven.

Paret husker godt at man ikke skulle fråtse, men heller faste litt før jul. Og så skulle man ikke bære julen ut. Alle måtte få noe å bite i når de kom innom. Om så bare en goro.

Og så gikk man julebukk.

– I riktig gamle dager, på 1700-tallet, brukte man ekte bukkehoder, forteller Tor Kristian.

LES OGSÅ:

Laget julehefte om gammeldags jul  

– Tusen takk for gavene  

Kors i brøddeigen

– Det er fascinerende hvordan innholdet i julen har forandret seg. Det ligger en overgang fra vår gamle gudetro, med Tor og Odin og kampen for å overleve her nord, til sammensmeltingen med den kristne troen.

– I min barndom handlet julen om Jesu fødsel. Samtidig snakket jeg med mine forfedre som la jern under sengen og satte kors i brøddeigen for å verge seg mot de underjordiske, sier Østeby, som stadig holder foredrag om gamle skikker.

 

 

Paret mener noe har gått tapt med årene.

– Det fantes ikke fjernsyn og sosiale medier som nå. Det tar mye tid bort fra lekingen. Og vi var nok ikke så opptatt av ting, mener de.

– Vi var også mye mer utendørs, gjerne hele dagen. Vi akte, gikk på ski og skøyter. Ofte snødde vi nesten inne og kunne gå på ski helt ned til Asker. Det var så koselig.

 

Natalie ganger to

Da Mette Hogstad var fem år fikk hun en julegave som gjorde henne målløs, bokstavelig talt: Natalie-dukken. Hun hadde øyne som kunne bevege seg når man snudde henne. Og langt mørkt hår. Det skulle ikke vare.

Våren etter fikk Mettes bror nemlig en saks i bursdagsgave.

– Tror du ikke han klippet av Natalies hår. Jeg ble helt fortvilet, husker jeg, og løp etter ham.

LES OGSÅ: Nissen bor på Høvik, Nesøya og i Sandvika  

Også sorg

Tidligere i år døde Mettes kjære bror, Bent Rolstad.

– Min bror og jeg lekte oss gjennom julen og minnene er sterkt knyttet til ham. Men selv om det er mye sorg, gleder jeg meg til jul. Den blir som en trøst, sier Mette.

Som vanlig samles hele familien til gammeldags julefeiring i det store våningshuset på Hogstad. Ett av Mettes barnebarn heter Natalie og er nå fem år.

– Men hun er ikke oppkalt etter Natalie-dukken, sier Mette, som har kjøpt en ny fin babydukke i julegave til barnebarnet.

– Men hysj, det er hemmelig frem til julaften.

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.