August Bjerkan Holstangen (15) fra Bekkestua ble offer for komplekse regler i Lånekassen. Nå har kunnskapsministeren tatt affære.

HER KAN DU LESE SAKEN

– Dette er helt fantastisk, sier August Bjerkan Holstangen (15).

Til høsten starter han på Royal Ballet School i London. Fordi han er født sent på året, krever den engelske skolen at han tar et år på ungdomsskolen først. I utgangspunktet gir ikke Lånekassen rett til støtte til dette året, og familien har vært forberedt på å punge ut med nesten 400.000 kroner selv.

Etter iherdig arbeid fra moren Gøril Bjerkan, har kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen nå tatt affære.

– Vi har endret på forståelsen av regelverket. I stedet for å sette i gang en lang sak med rigid paragrafrytteri har vi endret på forskriftene, slik at August nå får støtte fra Lånekassen fra høsten, sier Røe Isaksen til Budstikka.

LES OGSÅ: Pianotalent nektes skolegang i Oslo

Hjelper flere

– Vi ble utrolig lettet og takknemlig da vi hørte dette. Det var ikke gitt at det kom til å løse seg, sier Gøril Bjerkan.

Hun har skrevet brev og hatt kontakt med både Lånekassen og Kunnskapsdepartementet, og opplever at dialogen har vært god, selv om hun nesten ga opp håpet om å få til en endring med virkning for sønnen.

– Dette er ikke bare for oss, men nå har vi gjort en jobb for de  det måtte gjelde senere. Man skal helst være jurist for å ta tak i en slik sak, sier Bjerkan som er nettopp jurist.

LES OGSÅ: Bærum kommune betaler for skoleplass i Oslo

Hennes engasjement har tydeligvis påvirket statsråden.

– Da vi fikk en henvendelse fra moren til August om reglene, ønsket jeg å finne løsning. Vi må ha et system som sikrer at lovende unge mennesker får mulighet til støtte til et så prestisjefylt studium som Royal Ballett School. Jeg er glad for at vi nå har funnet en løsning som sikrer et ballettalent en unik mulighet, sier kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen.

LES OGSÅ:  Regjeringen  vil lage Olympiatopp for kulturtalenter

Senker skuldrene

– Jeg håper det bidrar til at han får utvikle talentet sitt til glede for seg selv og alle danseelskere. Hvis dette virkelig er det han ønsker, hadde det vært fantastisk om vi fikk se han på Den Norske Opera og Ballett i fremtiden, sier Røe Isaksen.

August har gått på Operaens Ballettskole siden han var seks år, og har hatt mange store roller. I tre år danset han Fritz i Nøtteknekkeren og han har hatt barneroller i Don Quixote, Romeo og Julie og Tornerose på Operaens hovedscene.

LES OGSÅ: Disse skal være med i Skal vi danse

– Jeg vet ikke helt hvor talentet mitt kommer fra, eller når jeg oppdaget det, jeg har jo alltid danset, sier 15-åringen fra Bekkestua.

Nå kan familien ta sommerferie før August pakker kofferten og drar til London.

– Nå senker vi skuldrene. Det er godt at det ble avklart slik at det ikke henger over oss, sier Gøril Bjerkan.