Utkledd som japanske tegneseriefigurer eller karakterer fra spill- og serieverdenen fylte ungdommer opp Radar på Unicon 3 på lørdag.

– Dette er så gøy. Det er masse folk med samme interesser. Kjempekult! jubler danser og servitør Mai-Vy Tran som har tatt turen fra Hovseter i Oslo, og også deltok som danser under åpningsshowet.

Lager kostymer selv

Konditorlærling Hanne Marie Ytterstad (21) fra Asker er utkledd som Pokémon-figuren Arcanine. Antrekket har hun tegnet og sydd selv.

– Jeg blir inspirert av å være her. Neste gang skal jeg være bueskytteren Sylvana fra Heroes of the Storm. Simen skal hjelpe meg, sier hun og smiler til kameraten Simen Huse (19) fra Haslum.

CNC-operatørlærlingen er utkledd som Minato fra Naruto-serien i dag, og har laget mange kostymer til seg selv.

Snilt nerdetreff

Simen og Hanne mener cosplay-miljøet både er inkluderende og snilt. Nå deler de en nachostallerken med smeltet ost.

– Dette er et nerdetreff, der man gjerne kler seg ut som en figur fra en film, et spill eller en serie, forklarer de. Og alle kan komme som de er.

– Du kan fint gå bort til noen du aldri har snakket med og ha en supervennlig samtale. Det er bare mennesker med en positiv innstilling her, sier Simen.

Hanne og Simen setter også pris på at det er åpent for folk i alle aldre.

– Alle tar vare på hverandre og det er sjelden det er noe negativt, sier Ytterstad. Hun har tidligere gått formgivingslinjen på Bleiker videregående skole, og beskriver seg selv som kreativ og glad i farger. Snart begynner hun som konditorlærling på Åpent Bakeri.

LES OGSÅ: Aksjeanalytiker til VM i Monopol

Alle jobber gratis

Nikita Ødegaard er en av arrangørene bak Unicon 3. Hun fyker travelt rundt og snakker i callingen under arrangementet.

– Det er mye å gjøre, ja. Ingen som jobber med dette får betalt og alle inntekter fra arrangementet går til neste års Unicon, sier Ødegaard, som forteller at arrangementet er helt rusfritt.

– Det er ikke tillatt med hverken alkohol, røyk eller snus her, sier Ødegaard.

Elsker cosplay

Christina Erring fra Chrix Design holdt foredrag om hvordan hun skaper sine egne kostymer og hvordan man kan lage tilbehør på rimeligst mulig måte. Erring er software-tester og selverklært cosplaynerd.

Ungdommen fikk blant annet lære hvordan de kan lage et flott sverd av papprør med lysende sprettball på toppen, eller hvordan man kan tegne eget mønster til cosplaydrakter fra fotografier på nettet.

LES OGSÅ:

Her kan du spille uten mas fra mamma og pappa

Kostymer av papp

Både brukte pizzakartonger, skumgummi, kinderegg og papirleire kan brukes, sier Erring.

– Når du maler kan du bruke utvannet akrylmaling og tørke av med klut, så får du et skittent uttrykk, sier Erring og legger til at flere og flere spill- og serieprodusenter gir ut egne cosplay-sett, med pdf-filer og fargekoder.

– Jeg kjeder meg aldri. Hvis jeg ikke har noe å gjøre, tenker jeg på hva jeg skal lage neste gang. Dette er en nesten altoppslukende hobby, sier Christina Erring, som rosser cosplay-miljøet.

– Det er et veldig åpent, ærlig og positivt miljø, sier hun.