Engasjert bestemor geriljabroderer for klima og barnebarna

KJEMPER FOR MILJØET: – Vi har et ansvar for dem som blir rammet av klimaendringene nå og for dem som kommer etter oss, sier Elisabeth Tveter Briseid. Bestemoren stiller ut klimabroderiene sine på Asker bibliotek i en måned. – Jeg elsker barnebarna og vil så gjerne at de skal vokse opp i en trygg verden, sier hun.

KJEMPER FOR MILJØET: – Vi har et ansvar for dem som blir rammet av klimaendringene nå og for dem som kommer etter oss, sier Elisabeth Tveter Briseid. Bestemoren stiller ut klimabroderiene sine på Asker bibliotek i en måned. – Jeg elsker barnebarna og vil så gjerne at de skal vokse opp i en trygg verden, sier hun. Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel

– Jeg har et veldig sterkt klimaengasjement og fant ut at jeg kunne brodere i kampen for klimaet, sier Elisabeth Tveter Briseid fra Asker.

DEL

– Dette er min måte å skape engasjement på, sier Elisabeth Tveter Briseid (70) som også er med i «Besteforeldrenes klimaaksjon».

Nå stiller hun ut broderiene på Asker bibliotek.

LES OGSÅ: – Alder er bare et tall, er det ikke? 

Startet med strikk

Selv er hun mor til fire og bestemor til åtte. I tillegg er et nytt barnebarn er på vei.

– Vi elsker barnebarna våre og kaller dem for livets dessert. Alle ønsker vi dem det beste. Vi har kjærligheten og vi har tid. Derfor har jeg et håp om at flere besteforeldre kan engasjere seg i klimakampen, sier bestemoren.

Hun elsker å sitte med et håndarbeid i hendene. I alle år har det vært mest strikking av sokker og grytekluter. Briseid hadde ikke brodert på 30 år, men fikk blod på tann da hun så Vigdis Hjorts broderiutstilling på Blaafarveværket i sommer.

LES OGSÅ: Samler oppskrifter på strikkevotter

Oppgitt over olje-ja

Da Elisabeth oppdaget geriljabrodering, fant hun ut at det kunne kombineres med klimaengasjementet.

– Jeg har tro på at vi alle kan bidra i klimakampen, enten du tilhører grasrota eller er statsminister, sier Briseid, som er oppgitt over at regjeringen nå åpner for oljeboring i Vesterålen og Lofoten.

KORSSTING: – Alle må engasjere seg, og vi besteforeldre har tid, mener Elisabeth Tveter Briseid.

KORSSTING: – Alle må engasjere seg, og vi besteforeldre har tid, mener Elisabeth Tveter Briseid. Foto:

Sluttet å fly

«Hvorfor lete etter mer, når vi har funnet altfor mye?» er teksten på et av broderiene. «Skjerp dere oljefantaster i LO. Det er ikke jobber på en død planet» står det på et annet.

– Vi besteforeldre blir tutet ørene fulle om at vi skal farte hit og dit med fly, «fordi vi fortjener det», men det er en klimafarlig adferd. Et sted må vi begynne, jeg prøver selv å ta gode valg. For min egen del har jeg bestemt meg for å slutte å fly, sier Briseid.

I sommer var hun og mannen på interrail til Paris.

– Det tok tid, men det ble en veldig koselig reise, vi hadde tid til å snakke sammen og se ut av vinduet, sier hun.

LES OGSÅ: De forteller historien vi aldri må glemme

Vil skape en opinion

– Men hvis bare de som har alt på det tørre engasjerer seg, så vinner vi ikke kampen. Det viktigste er å skape en opinion slik at politikerne engasjerer seg, og tar noen grep, mener Briseid

Hun peker på at det i Romaklubben allerede på 60-tallet ble konstatert at det er «grenser for vekst på en avgrenset klode». Hun tar også til orde for et økonomisk system basert på gjenbruk.

– Vi må kunne både ivareta arbeidsplasser og en levelig klode på sikt.

BUDSKAP: – Det går ikke bra, hvis alle tenker at det ikke spiller noen rolle hva jeg gjør. Alle kan bidra til å gjøre en forskjell, mener Briseid.

BUDSKAP: – Det går ikke bra, hvis alle tenker at det ikke spiller noen rolle hva jeg gjør. Alle kan bidra til å gjøre en forskjell, mener Briseid. Foto:

Artikkeltags