Ble rammet av hjerneslag – nå gir han ut cd

GIR UT CD: – Endelig, må jeg vel si. Jeg er utrolig stolt, sier Jan Schwencke om at han gir ut cd, etter at han ble rammet av hjerneslag i 2009.

GIR UT CD: – Endelig, må jeg vel si. Jeg er utrolig stolt, sier Jan Schwencke om at han gir ut cd, etter at han ble rammet av hjerneslag i 2009. Foto:

Artikkelen er over 3 år gammel

Seks år etter hjerneslaget gir Jan Schwencke ut sine egne tanker på cd.

DEL

– Jeg er fryktelig stolt. For å si det mildt.

Jan Schwencke, tidligere leder for Naturvernforbundet i Bærum, tidligere reklamemann og kommunikasjonsekspert, tidligere kjent for ha hundre jern i ilden på en gang, har fått spørsmålet om hva han føler nå. Nå som han gir ut egen cd.

– Det betyr utrolig mye for meg. Gitaren ble min redning ut av alle de usynlige utfordringene jeg har slitt med siden hjerneslaget. Selv om den venstre delen av hjernen min fortsatt er på vent, har det vist seg at den høyre halvdelen, den kreative, fungerer godt, sier han.

Kunne skrive med sang

Musikken har alltid vært viktig for Schwencke. Men etter at han ble rammet av slag i 2009 fikk den en ny betydning.

Han var 52 år gammel. Under et foredrag på Fagernes kollapset han plutselig. Han ble sendt til Lillehammer sykehus, men skrevet ut kort tid etter. CT-bildene viste ikke noe unormalt i hjernen.

LES OGSÅ: Klar for det store lerretet

Det var en legevenn som skjønte at han hadde hatt slag. Han ba Schwencke spille på gitaren. Det gikk ikke. Han kunne ikke lenger. Finmotorikken i høyrehånd var borte. Og testene på Bærum sykehus bekreftet det de fryktet.

– Det var en uvirkelig følelse, sier han.

Schwencke måtte trene seg opp igjen, men har for lengst innsett at han aldri kommer helt tilbake. Det han var mester i, å planlegge, strukturere og legge strategier, er borte.

– Jeg har omtrent halvparten av den mentale kapasiteten jeg hadde. Jeg blir fort sliten, og det går dessverre også utover humøret. Og dem man har nærmest, sier Schwencke.

LES OGSÅ: – Musikken reddet meg

Takket være gitar og musikk har han fått gnisten tilbake.

Ikke bare har han trent opp motorikken i fingrene igjen. Sangene hjalp ham å sette ord på tankene og opplevelsen.

– Jeg forsøkte å skrive ned hva jeg gikk gjennom på pc på vanlige måte. Men jeg klarte ikke få ut ordene. Hvis jeg derimot sang det som en strofe, kunne jeg skrive den rett ned. Det var merkelig. Det har noe med skaden min å gjøre, forteller han.

«Store sko»

Tankene er blitt til sangtekster. Strofene er blitt til melodier. Og ved hjelp av produsent John Inge Knudsen er det blitt plate. En terapi for ham, og forhåpentligvis også til hjelp for andre.

– Noen av tekstene er så triste at jeg bare spiller de for meg selv. De som er på cd-en er dem jeg også tror vil bety noe for andre, forteller han.

– Jeg bruker musikken når jeg holder foredrag og i jobben som sykekontakt på Sunnaas. Min opplevelse er at det er lettere å nå med ut med budskapet når jeg bruker sang og spill i tillegg.

LES OGSÅ: Kid Astray-video ble sluppet i USA i dag

Han er takknemlig for at han plukket frem igjen gitaren.

– Musikken var det verktøyet jeg hadde. Det ga meg en mestringsfølelse å kunne bruke det i min egen rehabilitering.

Plata har han døpt «Store sko», en tittel som peker på hvordan det føles når du mister en stor del av hva du kan, og hvem du er.

– Har du akseptert at det er slik livet blir?

– Det tok mange år. Men nå er de førti prosentene jeg har igjen blitt mine hundre. Jeg kan ikke bruke energien på å tenke på hvem jeg en gang var.

Artikkeltags