Skip to main content

Birk Ruud (21) forteller om tiden før faren døde

Birk Ruud er blant årets deltagere i 71 grader nord kjendis.

Birk Ruud er blant årets deltagere i 71 grader nord kjendis.

Foto: Morten Bendiksen

Birk Ruud er med i 71 grader nord. I kveld forteller han om nyttig lærdom han fikk av sin alvorlig syke far. 

Birk Ruud (21) kunne ingenting om å navigere med kart og kompass før TV-innspillingen. Det fikk han lære av pappaen før han døde i april i år, ifølge VG. 

Birk Ruuds pappa frydet seg over at sønnen skulle være med i «71 grader nord: Norges tøffeste kjendis», men Øivind Ruud rakk selv aldri å se resultatet på TV. Han døde av kreft i april i år, 54 år gammel, én måned før innspillingen. 

Engstet seg

I torsdagens episode snakker freestylekjøreren fra Bærum om hvordan han fikk viktig lærdom av sin far på slutten.

– Pappa satt i sykesengen i stuen og jeg rett ved siden av ham i sofaen. Så satt vi der med kartet. Han la opp ruter, og så skulle jeg finne kompasskurs, forteller 21-åringen på TV.

Birk Ruud etter å ha vunnet gull i X Games i 2018.

Birk Ruud etter å ha vunnet gull i X Games i 2018. 

Foto: KARL BRAANAAS

Birk sier til VG at han engstet seg for at faren skulle bruke for mye krefter på å undervise ham.

– Pappa var jo veldig syk, og jeg ville ikke at han skulle bekymre seg for hvordan jeg skulle løse kart og kompass. Jeg sa til ham at han skulle ta det rolig, og at jeg kom til å fikse det. Pappa svarte da at han gjerne brukte denne tiden på meg, fordi det var gøy å lære bort. Han syntes det var koselig.

Freestyleren har tatt gull i Ungdoms-OL, flere gull- og sølvmedaljer i X Games og gull og sølv i slopestyler. Pappa Øivind har vært en viktig støttespiller i alle år. 

Donerte kunstverk

Birk er som kjent lillebroren til kryptokunstner Trym Ruud (22) som Budstikka omtalte nylig. 

Hittil i år har 22-åringen tjent rundt 22 millioner kroner på digitale figurene Rudeboy's. Sist uke donerte han et verk til Barnekreftforeningen som gikk for 100.000 kroner.

– Det er til en god sak. Jeg har selv mistet faren min og vet hvor vondt det er. Det må være enda verre å miste barnet sitt, sa han. 

Trym Ruud (22) kaller sitt digitale kunstprosjekt for «Rude Boy's».

Trym Ruud (22) kaller sitt digitale kunstprosjekt for «Rude Boy's». 

Foto: Knut Bjerke
Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.