Skip to main content

Askers utradisjonelle prost tok avskjed

– Folkekirken i Asker er veldig levende og fin, mener Tor Øystein Vaaland når han nå gir seg som prost etter tre år.

– Folkekirken i Asker er veldig levende og fin, mener Tor Øystein Vaaland når han nå gir seg som prost etter tre år.

Foto: KARL BRAANAAS

Tor Øystein Vaaland er ferdig med gjerningen som prost i Asker. Men han har et par kall igjen. 

Nylig ble han takket av med kveldsmesse og avskjedsmarkering i Asker kirke, etter tre år som prost. Riktignok var det formelle skiftet ved nyttår, men Vaaland har hatt permisjon fra stillingen som prost frem til nå.

– Jeg søkte på en jobb på bispekontoret, og fikk den. Derfor slutter jeg som prost, forklarer 62-åringen.

I Vaalands fravær siden i høst har Røykens sogneprest Ellen Martha Blaasvær også fungert som prost. I mai overtar Øyvind Stabrun på permanent basis. Han kommer fra stillingen som prost i Groruddalen. Før det var han blant annet gateprest i Asker.

Tor Øystein Vaaland, Oslo-biskop Kari Veiteberg og Asker-ordfører Lene Conradi avbildet på avskjedsarrangementet.

Tor Øystein Vaaland, Oslo-biskop Kari Veiteberg og Asker-ordfører Lene Conradi avbildet på avskjedsarrangementet.

FOTO: PRIVAT

– Hvordan oppsummerer du disse tre årene?

– Folkekirken i Asker er veldig levende og fin, svært mange føler seg godt tatt imot i kirken. Det kjenner jeg også fra de åtte årene jeg var sogneprest i Asker kirke.

Inkluderende

Vaaland forteller at tallene støtter opp om dette.

– Det er mye høyere tall for dåp enn på flere år, og vi har mange konfirmanter. Jeg hørte også her om dagen at det er mange som har meldt at de vil gifte seg i Asker-kirken i 2022. Alt dette er gledelig, mener eks-prosten.

Dagrun Røyrvik, leder av Asker menighetsråd, kjente seg igjen i avskjedstalene Vaaland fikk.

– Det stemmer godt at han er omsorgsfull, en som ser folk og en god samtalepartner. Jeg har opplevd Tor Øystein både som sogneprest og prost, og vil si han er en god leder og fint medmenneske som skaper en følelse av at man blir inkludert, sier hun. 

– Hva kommer du til å savne mest?

– De gode prekenene som gir nye tanker. 

Fest i fasten

I årene som prest og prost har Tor Øystein Vaaland ikke vært redd for å gå nye og utradisjonelle veier i gjerningen. 

Blant annet har han feiret den muslimske høytiden id med å arrangere fotballfest. Besøk hos to lokale moskeer for å ønske god faste, endte med invitasjon til plenfest utenfor kirken med pølser og fotball. 

– Akkurat det der mener jeg er noe av det fineste jeg har gjort. Sammen med ordføreren har vi bygget opp et dialogforum i Asker, og vi fulgte opp fastebesøket i Asker moské. Jeg har også vært der mange ganger siden, forteller Vaaland.

Akkurat det der mener jeg er noe av det fineste jeg har gjort
Tor Øystein Vaaland, avtroppende prost i Asker

I mai stiftes Asker tros- og livssynsforum formelt. 

– Det er et kjempeviktig forum. I en tid med mye polarisering bygger det ned frontene i samfunnet, noe som betyr mye for mange. Vi er per nå 14 ulike tros- og livssynssamfunn, men håper å få med flere.

Midtøsten-engasjert

Slike initiativ har Vaaland tro på, også for at kirken skal utvikle seg.

– Dette med «å gå utenfor oss selv» er en nødvendig måte å tenke kirke på. Kirken må i større grad komme ut i det samfunnet vi er en del av, ikke bare vente på at folk kommer til våre rom.

Kirken må i større grad komme ut i det samfunnet vi er en del av
Tor Øystein Vaaland, avtroppende Asker-prost

Å komme seg ut i verdenssamfunnet er også viktig for Vaaland. Engasjementet for Midtøsten er kjent gjennom hans lange karriere som journalist og forfatter. Temaet er også blitt heftig debattert både i Asker-kirken og Budstikkas spalter.

Dagrun Røyrvik bekrefter at det har vært delte meninger i menighetsrådet. 

– Men de fleste setter nok pris på hans engasjement i saken, tror hun.

- Kirken må i større grad komme ut i det samfunnet vi er en del av, ikke bare vente på at folk kommer til våre rom, sier Tor Øystein Vaaland. Nå går han selv ut av Askerkirken, og over i en annen kirkestilling.

- Kirken må i større grad komme ut i det samfunnet vi er en del av, ikke bare vente på at folk kommer til våre rom, sier Tor Øystein Vaaland. Nå går han selv ut av Askerkirken, og over i en annen kirkestilling. 

Foto: KARL BRAANAAS

Nå planlegger Vaaland og igjen ta med seg en turgruppe til Midtøsten.

– Jeg føler det nærmest er et kall å arrangere en tur der folk går gjennom Vestbredden. Det er en kombinasjon av et eventyr i et område som bringer oss tilbake til kirkens trosgrunnlag, men også inn i en kontekst av okkupasjon og overgrep som er helt umulig å ikke bli rystet av når man er der, mener Vaaland.

– Du har tidligere blitt kritisert for Midtøsten-engasjementet ditt, hvorfor arrangere en slik tur når du fortsatt er ansatt i kirken?

– Jeg er blitt beskyldt for antisemittisme fordi jeg er imot okkupasjon og overgrep. Men det som er fint med en slik reise, er at jeg ikke trenger å fortelle folk hva de skal mene. Det erfarer de selv.

Jeg er blitt beskyldt for antisemittisme fordi jeg er imot okkupasjon og overgrep.
Tor Øystein Vaaland, avtroppende Asker-prost

– Har du nå mer fritid, siden du engasjerer deg i både reisevirksomhet og nye foreninger?

– Nei, jeg tror ikke det. Jeg har alltid valgt jobber jeg blir engasjert av, da teller man ikke så mye timer. Og så glir jobb og fritid til stadighet over i hverandre. Det er slik jeg liker det.

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.