Nina Granlund Sæther samler oppskrifter fra hele landet: Strikkevotter er tog-mote

STRIKKER: Nina Granlund Sæther liker stille morgenstunder med stikketøy, her med favorittvotter fra sin nye bok «Votter – strikkemønstre fra hele Norge».

STRIKKER: Nina Granlund Sæther liker stille morgenstunder med stikketøy, her med favorittvotter fra sin nye bok «Votter – strikkemønstre fra hele Norge». Foto:

Artikkelen er over 3 år gammel

Visste du at hjemme-strikkede votter til merkejakke er populært? Dette er nemlig topp mote for togpendlere.

DEL

– Det er fabelaktig å se at folk som er på vei til jobb eller til møter, har på hjemmestrikkede votter. De passer fint til dyre jakker, sier Nina Granlund Sæther. Hun har samlet votteoppskrifter mellom to permer, og mye av inspirasjonen har hun hentet på jobbpendling med tog fra Asker til Oslo.

Nina Granlund Sæther:

Redaktør for tidsskriftet Hus og bolig.

Forfatter av en rekke håndarbeidsbøker.

Oppvokst i Heggedal. Bor i Leangveien, Asker.

Aktuell med ny bok i januar på forlaget Cappelen Damm:

«Votter. Strikkemønstre fra hele Norge».

Også håndarbeidsbøkene: Perler på pulsen (2000), Hjertet i folkekunsten (2001), Gamle redskaper, små antikviteter (2002), Geriljabroderier (2009), Putefest (2012), Raske sting, enkle broderier (2014).

Utenlandske bøker: Putefest (Finland, 2012), Making Cushions & Pillows (England, USA, 2012), Quick Stitches, simple emmbroidery (USA, 2016).

Redaktøren og forfatteren fra Asker har utgitt en rekke håndarbeidsbøker, i store opplag. Også amerikanerne setter pris på Sæthers oppskrift på enkle broderier og designerputer.

LES OGSÅ: Putefest i sofaen

Strikkebok

Nå er hun ute med ny bok for 40.000 medlemmer i Hobbyklubben hos Cappelen Damm: «Votter. Strikkemønstre fra hele Norge». Nå i januar kommer den i bokhandelen.

– Selv om alle har polvotter og skinnhansker, så har de fleste minst ett par ullvotter liggende hjemme. Og de bruker dem. Nå snakker vi om levende tradisjoner, sier Sæther.

Boken har oppskrift på 43 votter fra hele Norge. 30 av dem har Sæther rekonstruert etter å ha besøkt de fleste fylkene i landet. Men 13 av vottene har hun designet selv. Og bak hver vott finnes det en historie, som er gjengitt i boken.

SMAKEBITER: Boken inneholder oppskrifter på mer enn 40 ulike votter fra alle landets fylker. Også historien bak vottene er med.

SMAKEBITER: Boken inneholder oppskrifter på mer enn 40 ulike votter fra alle landets fylker. Også historien bak vottene er med. Foto:

Selvsagt startet interessen for votter hjemme. Nina Granlund Sæther husker ennå vottene hun strikket som liten jente på barneskolen i Heggedal.

– Jeg synes åtte centimeter vrangbord var veldig mye å strikke, minnes hun.

Asker-votten

I boken er den enkle Asker-votten avbildet på kornprinsen Haralds hender av vår kjente fotograf Anders Beer Wilse, som da bodde i nabohuset til Sæther i Leangveien. Senere overtok fotograf Harald Ohnstad, hytta og noen av bildene etter Wilse.

Fotografiet viser en lykkelig liten prins på sparkstøtting, med vakre hjemmestrikkede plagg.

POPULÆR: Puteboken til Nina Granlund Sæther kom også ut i Finland, England og USA.

POPULÆR: Puteboken til Nina Granlund Sæther kom også ut i Finland, England og USA. Foto:

Han har topplue med stor dusk, en mønsterstrikket genser, og varme votter på hendene. Bildet ble tatt i mars 1940, like etter at han fylt tre år, 21. februar 1940.

– Det var vel den gang som nå – at de sendte bud på fotograf da barna hadde fylt år, sier Granlund.

Skaugum-votten

Selv om dette er et sort/hvitt-foto, så er det kjent at plaggene var strikket i rødt og hvitt, vottene var knallrøde.

– Dette er klassiske votter, som ble strikket over hele landet, men fordi det er en serie bilder av ham fra Skaugum, så heter den Asker-votten, sier Sæther og opplyser at vrangborden varierer fra to rette og to vrange – til en rett og en vrang. Den siste vrangborden lærte hun selv i Heggedal.

Det eldste plagget er trolig trollvotten fra Stavanger.

Tradisjon fra 1600-tallet

En av vottene er inspirert av Lisbeth Pedersdatter som ble tiltalt for trolldom. I dommen fra 1632 står det at hun strikket strømper.

– Dette er første gang vi hører om strikking i Norge, sier Sæther.

– Ofte var det folk nederst på den sosiale rangstigen som strikket, forteller hun.

Hun har oversikt over historiske votter fra Kautokeino, Kåfjord, Lofoten, Lierne, Gauldal, Røros, Skjåk, Nordfjord, Østerdalen, Telemark, Flesberg, og Jæren.

Favoritt med små pinner

Hun har også løftet mindre kjente vottemønstre fra Halden og Id frem.

– Men hvordan er favorittvotten?

– Det er vottene fra Numedal, som er strikket på små pinner med tynt garn. Også synes jeg den rosa Vestfold-votten med skrå mansjett er stilig.

LES FLERE KULTURNYHETER HER

Artikkeltags