Marie (18) fikk oldefars stipend

Marie Kristine Øydvin vant Martin Lundes musikkstipend i år.

Marie Kristine Øydvin vant Martin Lundes musikkstipend i år. Foto:

Fiolinist Marie Kristine Øydvin (18) fikk årets Martin Lundes musikkstipend.

DEL

Lørdag formiddag ble stipendet delt ut av Asker musikkråd i foajeen i Asker kulturhus. Dette er 13. året et pengebeløp på 10.000 kroner går til et ungt talent under 25 år fra kommunen. Stipendet er oppkalt etter den kjente musikklæreren Martin Lunde som var en viktig pådriver i Asker fra før krigen til han døde i 1965. Blant annet var han organist i Heggedal kirke, lærer på Jansløkka og var med på å starte Asker skolekorps og Asker musikkorps. 

Årets stipendvinner var imidlertid ikke hvilket som helst talent; Fiolinist Marie Kristin Øydvin (18) er nemlig oldebarnet til selveste Martin Lunde. 

– Jeg ble kjempeglad og hadde egentlig ikke regnet med å få stipendet, sier hun.

Operasangeren Ingebjørg Kosmo delte ut stipendet mens Drengsrud skoles barnekor som var fjorårets vinner bidro med sang under utdelingen.

Vil satse på musikken

Øydvin går siste året på musikklinjen på Rud vgs. Til høsten vil hun prøvespille for å komme inn på musikkhøyskole i Tyskland. Planen er å bruke stipendet på ny fiolinbue. Drømmen er å få jobb i et profesjonelt orkester og hun har Wienerfilharmoniken – et av verdens mest kjente orkestre – som forbilde.

– Musikk er en måte å uttrykke følelser og formidle ting uten å måtte si så mye. For meg er musikk en pause fra alt annet som skole og stress og alt sånt, sier hun. Som oldebarnet til Martin Lunde og med en mor som er musiker, falt det naturlig for henne å spille fiolin – noe hun har gjort siden hun var 12 år gammel.

 – Jeg har hørt masse musikk gjennom moren min, og jeg synes fiolinklangen er så fin, sier hun.

Innimellom har hun også fått høre ulike historier om oldefaren sin.

Styreleder i Asker Musikkråd, Kristin Lunde, forteller at juryen valgte Øydvin fordi hun allerede har kommet langt i sin musikalske utvikling og har lyst til å satse på musikk. Det var også positivt at hun hadde vært innom mange forskjellige musikkmiljøer i Asker (og Bærum).

Artikkeltags