Kronprins Haakon fyller den 20. juli, mens kronprinsesse Mette-Marit har bursdag 19. august. Det ønsker de å markere ved å løfte frem noe av det de setter aller størst pris på i Norge, ifølge kongehuset.

I løpet av de neste månedene skal de besøke Stord i februar, Setesdal og Telemark i mars, Finnmark i april, Træna i mai og Oslo i juni.

– De fem reisene vil til sammen bli en fortelling om ulike deler av samfunnet vårt – om både det gamle og nye Norge, om hvem vi er og om hva som har formet oss som folk, heter det i pressemeldingen.

Fest på Slottet

Til slutt inviterer kronprinsparet gjester fra hele landet til felles bursdagsfeiring på Slottet. Festen finner sted 25. august – på kronprinsparets bryllupsdag.

– Gjester fra hele Norge blir invitert. Sammen med mennesker fra hele landet ønsker kronprinsparet å bruke anledningen til å feire det Norge vi sammen har bidratt til å skape gjennom disse 50 årene.

Da kronprinsparet fylte 40 år, arrangerte de også en felles feiring. Den gang holdt de en storstilt musikkfestival på Skaugum med 220 gjester fra inn- og utland, som alle bodde i telt.

Den gang kom gjestene kjørende til Skaugum i bil, mens kronprinsen ankom i fallskjerm og dekketøyet var samlet inn fra loppemarkeder for å opprettholde «et miljømessig Skaugum», ble det uttalt.

Urban stemning

Under 50-årsreisen rundt i landet, ønsker kronprinsparet å løfte frem ulike temaer. På Stord skal kronprinsen besøke Aker Solution Stord, et av de største og eldste verftene i Norge, da er temaet industrisamfunn.

– Kronprinsen møter ansatte ved verftet, og hører om hvordan det er å leve i en liten by med en stor hjørnesteinsbedrift.

I Telemark er bakteppet for besøket «håndverk og tradisjon». De besøker Raulandsakademiet og ulike lokalsamfunn der næringsutviklingen rammes inn av natur og historie.

– Kronprinsparet opplever også et musikkprogram med Setesdals UNESCO-bevarte musikkarv.

Bildeserie

Snart fyller de 50 år

Under besøket i Finnmark ønsker kronprinsparet å få en enda dypere forståelse for, og bidra til å videreformidle samisk historie og kultur, melder slottet:

– De ønsker å bidra til å løfte det samiske som del av vårt nasjonale arvesølv. Kronprinsparet drar også til Træna, et av landets eldste fiskevær – til spektakulær natur og besøk hos fiskerinæringen.

Til slutt blir det urban stemning i Oslo, hvor paret blant annet skal møte flere Oslo-forfattere og vise frem byen.

– Kronprinsparet møter også deler av byens musikkliv og ungdom som drømmer om å skape musikk og scenekunst på høyt nivå.