Utstillingen «Nestekjærlighet i praksis: Arven etter Fridtjof Nansen» åpnes på Verdens flyktningdag 20. juni av kronprins Haakon, skriver Nobels Fredssenter i en pressemelding.

Polarhelten, forskeren og diplomaten Fridtjof Nansen mottok Nobels fredspris i 1922, for sitt arbeid for krigsfanger, sultrammede og flyktninger etter første verdenskrig. Utstillingen løfter frem denne innsatsen ved å stille ut originaldokumenter og bilder, blant annet flere av Nansens egne.

– Nansen var en av de første som brukte fotografier for å skape sympati og skaffe penger til folk i nød. Også på dette området var han en pioner. Bildene vekker fortsatt sterke følelser, og koblingen til situasjonen i Ukraina gjør det enda mer opprørende å se dem, sier direktør i Nobels Fredssenter Kjersti Fløgstad, i pressemeldingen.

Nansen bodde på Polhøgda ved Lysaker frem til sin død i 1930. Han har en egen park oppkalt etter seg på Fornebu. Enken etter Nansen, Sigrun Nansen, var nettverksbygger og talsperson for flyktninger, og leve mye av sitt liv i Vollen.

Utstillingen på Nobels Fredssenter vises til 31. desember 2022.