Skip to main content

Vil ha nytt fengsel i nye Asker

Den aktuelle tomten for nytt fengsel ligger ved Sætre i Hurum, som fra nyttår blir en del av Asker.

Eiendomsselskapet Santo AS jobber med å få etablert et nytt fengsel på Hurum i nye Asker kommune.

Det skriver Finansavisen tirsdag. 

Statsbygg rykket nylig inn en annonse i blant annet Budstikka der de søker etter en tomt på minst 30 dekar i eller nær Oslo for et nytt stort fengsel. 

– Reisetiden med bil fra Oslo sentrum bør fortrinnsvis være mindre enn 25 minutter, men opp mot maksimalt 40 minutter kan vurderes, står det i annonsen.

– Det er ønskelig med gangavstand til et godt kollektivtilbud, samtidig som tomten bør ha minst én side uten høy bebyggelse tett på, av hensyn til uønsket innsyn, står det videre.

Eiendomsselskapet Santo AS, i samarbeid med grunneier Erich Mons Mathiesen, som er eier og daglig leder i Sætre Bruk AS, mener å ha den rette tomten. Den ligger om lag 500 meter unna europavei 134 (tidligere riksvei 23) ved Sætre, som ifølge Google Maps ligger minst 48 minutters kjøring fra Oslo sentrum.

(I en tidligere versjon av denne artikkelen siterte Budstikka Finansavisen på at tomten ligger på Klokkarstua, som ligger minst 54 minutters kjøring fra Oslo sentrum. Vi har senere fått opplyst at tomten ligger ved Sætre. Red.)

Planlagt i flere år

Finansavisen skriver at Santo AS og Hurum kommune startet planlegging av å få et fengsel til Hurum allerede i 2015, da Norge inngikk avtale om å leie fengselsplasser i Nederland. 

Røyken og Hurums Avis skrev i 2015 at Hurums ordfører Monica Vee Bratlie hadde orientert formannskapet i Hurum om prosjektet, som kunne gi 300 arbeidsplasser.

Grunneier Mathiesen sier til Finansavisen tirsdag at han tror det kan gå raskt å få omregulert tomten til formålet dersom stat og kommune ønsker deres løsning. Han mener et nytt fengsel vil bli et viktig arbeidsplass for denne delen av nye Asker kommune.

Santo AS har adresse på Lysaker og ledes av Caroline Borgersen fra Bærum.

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.