Skip to main content

Norsk båt brutalt overfalt av væpnede pirater i Panama

Her slår politiet til mot flere mistenkte tirsdag etter at en norsk båt ble kapret i Panama natt til lørdag.

Foto: Departementet for offentlig sikkerhet i Panama/@MinSegPma

En norsk båt med seks personer om bord ble angrepet av åtte lokale pirater utenfor Panama. Seks personer er pågrepet og varetektsfengslet.

Utenriksdepartementet (UD) bekrefter overfor Budstikka at det har vært en hendelse som involverer en norsk båt med seks unge nordmenn om bord i Panama.

– Av hensyn til de berørte, har vi ingen ytterligere kommentar, sier pressetalsperson Astrid Sehl.

Norge har ingen egen ambassade i Panama, men landet dekkes av ambassaden i Colombia.

Den norske båten skal ha blitt angrepet av flere gjerningspersoner i Portobelo-bukten i farvannet utenfor Panama natt til lørdag, lokal tid.

I båten befant det seg fire menn og to kvinner fra Norge. Disse ble brutalt overfalt, truet med våpen og ranet, ifølge flere medier i landet. Av besetningen på fire, er tre hjemmehørende i Bærum.

Omfattende politiinnsats

I dagene etter angrepet, ble det satt i gang en storstilt etterforskning for å finne gjerningspersonene, ledet av nasjonalt politi og sikkerhetsstyrker.

Tirsdag bekreftet politiet i Panama at seks personer ble pågrepet mistenkt for å stå bak overfallet. De bekrefter også at det er funnet våpen og ammunisjon som knyttes til kapringen av båten.

Torsdag kveld melder NRK at alle de seks pågrepne er varetektsfengslet i seks måneder etter det brutale angrepet. I fengslingsmøtet skal også de seks fornærmede nordmennene som befant seg i båten har vært tilstede og svart på spørsmål.

I en pressemelding fra lokalt politi heter det at de seks som ble pågrepet er siktet for to overtredelser i straffeloven som kan medføre fengsel fra 10 til 18 år.

Norsk presse har kjent til overfallet på de norske ungdommene noen dager, men har valgt å avvente ofrenes sikkerhetssituasjon før publisering, etter anmodning fra utenriksdepartementet.

Nordmennene blir nå ivaretatt av lokalt politi og får bistand fra UD. De er også tilbudt hjelp fra en dansk krisepsykolog.

– Panamas president har gitt ordre om at de skal passes på av politiet døgnet rundt, også når de går ut for å handle, sier oberst Salvas de la Rosa ved det nasjonale turistpolitiet til NRK.

Budstikka har vært i kontakt med panamansk politi, som ikke vil kommentere saken ytterligere, men henviser til norske myndigheter og UD.

Ifølge VG mener turistmyndighetene i landet at saken er ødeleggende for deres omdømme. De krever nå en grundig etterforskning av saken, og de uttaler at folk som begår slike hendelser, bør straffes hardere når det rammer turister. Turistministeren har gått ut og fordømt hendelsen, skriver avisen.

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.