Skip to main content

Ila-kjøkkenet: – Beslutningen er ikke fattet

Ansatte og innsatte på Ila frykter at kjøkkenet må slutte å lage middager på grunn av innsparinger. Innsatte Kjetil (t.v.) tar snart fagbrev, og ble denne uken sitert på Stortinget.

Foto: Karl Braanaas

Statsråd Jøran Kallmyr (Frp) var klar på at beslutningen om Ila-kjøkkenets fremtid ennå ikke er avgjort da han svarte i Stortingets spørretime.

Det var stortingsrepresentant Åsmund Aukrust (Ap) som utfordret justis- og innvandringsminister Jøran Kallmyr til å tone flagg i forhold til forslaget om å avvikle middagsmaten på Ila-kjøkkenet.

Arbeidet med maten gir i dag sysselsetting til 10 av de innsatte ved Ila fengsel og forvaringsanstalt på Eiksmarka i Bærum, og brukes aktivt for å rehabilitere innsatte.

Ga ingen føringer

Forslaget om å sentralisere middagsproduksjonen for fengslene rundt Oslo på Ullersmo fengsel er lansert for å spare penger for kriminalomsorgen.

– Ser statsråden at å legge ned kjøkkenet på Ila gir dårligere oppfølging av de innsatte, og at de innsatte mister et viktig verktøy for å få utdanning og muligheter til å lykkes etter endt soning? spurte Åsmund Aukrust fra Bærum i spørretimen denne uken.

Statsråd Jøran Kallmyr møtte i Stortinget for å svare på spørsmål om kjøkkenet på Ila.

FOTO: PRIVAT

– Jeg er opptatt av aktiviseringstilbudet til de innsatte på Ila. Kriminalomsorgsdirektoratet skal ta endelig stilling om leveransene av middag i løpet av høsten 2019. De står faglig og organisatorisk fritt til å fatte den beslutningen, og det vil uansett være et opplæringskjøkken på Ila, svarte Kallmyr.

Karen Kollien Nygaard er psykolog og opprørt over ideen om at kjøkkenet på Ila fengsel kan miste middagsmaten.

Foto: Karl Braanaas

Skal bli noens nabo

Aukrust refererte også hva innsatte Kjetil, som snart skal ta fagbrev som kokk på Ila, sa i et intervju med Budstikka om temaet.

«Før hadde jeg ingen utdannelse, nå lærer jeg noe av verdi. Tenk på at før eller senere skal de fleste av oss bli noens nabo», siterte Aukrust.

Kallmyr ville ikke gå god for tallene om at det var fem millioner å spare på å sentralisere middagsproduksjonen rundt Oslo, men mente det uansett var lurt med en gjennomgang. 

Tallet fem millioner er et foreløpig anslag som gjelder en eventuell sentralisering av middagsproduksjonen for alle fengslene i Østfold, Akershus og Oslo. Dette opplyser regiondirektør Stig Storvik til Budstikka fredag. 

Anslaget skal kvalitetssikres i en arbeidsgruppe som ikke har konkludert i sitt arbeid.

Kallmyr viste også til at sykehjem i både Bergen og Trondheim benytter plastposemiddager til eldre.

Gir mer plastbruk

Statsråden pekte på at når det skal kuttes 25 millioner i budsjettet til kriminalomsorgen er det lurt å se på kost/nytte.

– Jeg er ikke overbevist om at kost står til nytte i denne saken, sa Kallmyr.

Aukrust brukte igjen ordene til innsatte Kjetil.

«Kanskje er den kortsiktige gevinsten forlokkende, men hev blikket og se på hva samfunnet tjener på å få ut rehabiliterte og arbeidsføre mennesker fra Ila», refererte Aukrust.

Åsmund Aukrust var ikke fornøyd med svarene han fikk fra statsråden.

– Jeg mener dette er en kortsiktig politikk som gir dårligere muligheter for rehabilitering. Et annet moment er at dette vil øke biltrafikken og kreve bruk av store mengder plast, sier Aukrust til Budstikka torsdag kveld. 

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.