Skip to main content

Fosterfar dømt til fire års fengsel for overgrep

I tre dager fikk retten høre om de gjentatte seksuelle overgrepene av grov karakter. En mann i 40-årene er nå dømt for å ha forgrepet seg på sine to fostersønner gjennom flere år.

I tre dager fikk retten høre om de gjentatte seksuelle overgrepene av grov karakter. En mann i 40-årene er nå dømt for å ha forgrepet seg på sine to fostersønner gjennom flere år.

Foto: JØRGEN DAHL KRISTENSEN

Mann i 40-årene må i fengsel etter gjentatte seksuelle overgrep mot brødrepar han var fosterfar for. Han anker ikke dommen.

Overgrepene skjedde blant annet i Asker i perioden 2009 til 2013, og de to guttene var henholdsvis seks og syv år da hendelsene startet.

I forrige uke ble saken mot mannen behandlet i tingretten. Der la aktor ned påstand om fire års fengsel

Det har retten også kommet til at er riktig straff. I tillegg til fengselsstraffen må mannen betale 300.000 kroner i oppreisning til hver av brødrene.

Mannens forsvarer, advokat Henrik Bliksrud, skriver i en tekstmelding til Budstikka at dommen ikke vil bli anket.

Overgrep mot nabojente

Mannen holdt lenge tett om årene med overgrep, men la alle kortene på bordet etter at den eldste av brødrene gikk til politiet i 2020 og fortalte hva han hadde vært utsatt for i fosterhjemmet. 

Kort tid etter fortalte også den yngste broren om at han også hadde vært utsatt for gjentatte seksuelle overgrep.

Da var allerede deres tidligere fosterfar dømt til fengsel i fem år for blant annet seksuell omgang med en 13 år gammel nabojente. Denne saken gjorde at de to brødrene ble akutt omplassert i nytt fosterhjem.

Da guttene ble spurt om mannen hadde forgrepet seg på dem benektet de dette. Først ti år senere fortalte de hva som hadde skjedd.

Mye av grunnen til anmeldelsen var at jeg hadde rettslære på skolen. Jeg gikk til bistandsadvokaten for å spørre om foreldelse og slikt. Så fortalte jeg at jeg hadde hatt en fosterfar og at ting hadde skjedd for noen år tilbake. Jeg følte at det var på tide å gå ut med det, forklarte den eldste broren i retten.

Hundrevis av overgrep

I dommen trekker retten frem i skjerpende retning blant annet at «omfanget av de straffbare handlingene er massivt. Tiltalte har erkjent et tresifret antall overgrep». 

De mener også at «tiltalte utnyttet to sårbare gutters behov for en tilstedeværende og trygg farsfigur, og manipulerte dem til å tro at dette var vanlig adferd mellom foreldre og barn».

I formildende retning legger retten vekt på blant annet at mannen har tilstått overgrepene, og at «hans erkjennelse går lenger enn det de fornærmedes forklaring alene ville gitt grunnlag for å domfelle for».

 Når det gjelder oppreisningsbeløpet skriver retten at summen reflekterer «varigheten og hyppigheten av de seksuelle overgrepene, samt handlingenes enkeltvise og samlede grovhet».

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.