Skip to main content

Bilbutikk tilbakebetalte 150.000 kroner i svindel

Politiadvokat Knut Skavang la ned påstand om fengsel i 10 måneder, samt at kravet fra bankene på nær 1 million kroner skal betales. Her i retten sammen med spesialetterforsker Gina Kjendlie i Oslo politidistrikt enhet vest.

Politiadvokat Knut Skavang la ned påstand om fengsel i 10 måneder, samt at kravet fra bankene på nær 1 million kroner skal betales. Her i retten sammen med spesialetterforsker Gina Kjendlie i Oslo politidistrikt enhet vest.

Foto: JØRGEN DAHL KRISTENSEN

Politiet mener to menn lurte til seg biler som skulle selges i utlandet for å dekke gjeld – og at bilforhandleren bidro ved å fuske med salgsprisen.

– Det er ikke en normal måte og drive bilhandel på, uttaler politiadvokat Knut Skavang. 

Han var aktor i tingretten da en mann i slutten av 20-årene denne uken møtte som tiltalt for grovt bedrageri. 

Fra før er en Asker-mann i slutten av 30-årene dømt til fengsel i 10 måneder i samme sak. Hans forsvarer, advokat Marianne Darre-Næss, opplyser at hennes klient har anket dommen.

Kort fortalt handler saken om at de to har fått lån på til sammen 879.000 kroner hos to ulike banker. Pengene er brukt til å kjøpe biler, som så er kjørt til utlandet for å selges. 

Banker anmeldte

Bedrageriet, som anses som grovt grunnet kronesummen, består ifølge tiltalen i at mennene ikke hadde til hensikt å betale tilbake pengene de lånte.

Én av bilene ble solgt i Tyskland, en annen ble beslaglagt av tysk politi og sendt tilbake til Norge. Det tredje kjøretøyet er fortsatt etterlyst internasjonalt.

Svindelen ble oppdaget sommeren 2020 da henholdsvis DNB og Santander Bank politianmeldte mislighold av de to lånene.

Lånene var registrert på Asker-mannens kone, men gjennom etterforskning av saken dukket navnet på mannen som denne uken var i retten opp.

Overføringer

Hvordan det hele har foregått er de to tiltalte mennene uenige om. Begge hevder å ha blitt lurt av den andre. 

De to kom i kontakt med hverandre i forbindelse med at Asker-mannen trengte hjelp til å få slettet inkassogjelden sin på rundt 70.000 kroner. Da kompanjongen ikke klarte å fikse dette via banker, skal han ha foreslått bruktbilkjøp i Fredrikstad som en mulig løsning.

Planen innebar å selge bilene i utlandet – og bruke det overskytende til å betale gjelden. 

Et sentralt tema i straffesaken er hvorvidt «hjelperen» fikk godtgjørelse fra bilbutikken i forbindelse med salg av tre biler til Asker-mannens kone. I etterkant av hvert salg, som skjedde i løpet av en uke, ble det overført 50.000 kroner fra bilforhandleren til mannen i slutten av 20-årene. 

Dette er, ifølge politiet, tilsvarende sum salgsprisen på bilene ble økt med på salgsdagen. De mener bilforhandleren bevisst satte opp prisen, men uten å gjøre noe med bilene som forsvarer prisøkningen.

– Pengene jeg fikk, var for reparasjon av bilene. Og det ble overført til min konto fordi det ikke lot seg gjøre å overføre til noen andre, forklarte tiltalte i retten.

Brukte tastaturforslag

Men ifølge bilselgeren var det ikke noe feil med bilene da de ble solgt. Han forklarte at overføringene på 50.000 kroner hver var tilbakebetaling for at de ikke kunne tilby ekstrautstyr og oppgraderinger kjøperen ønsket.

– På overføringsbilagene står det «tilbakeført pga. feil ved bil» og «for mye innbetalt for bil». Hvorfor er det ført som feil, hvis det i realiteten var til ekstrautstyr, spurte Skavang bilselgeren.

– I etterpåklokskapens lys, når jeg kjenner denne saken, skulle vi selvfølgelig skrevet noe annet, svarte han.

– Hvorfor skrev du det?

– Det vet jeg ikke. Vi får forslag når vi begynner å skrive på tastaturet, da er det lett å trykke på det som kommer opp.

– Er det vanlig praksis med slike tilbakebetalinger, hvis kundene har mer i lån enn bilen koster? 

– Det er ikke slik at alle kundene våre gjør det. Men det hender at kunder belåner bilen ekstra, og at vi tilbakebetaler.

– I forbindelse med to bilsalg senere på året overførte dere 60.000 kroner ved begge anledninger til samme mann, hvorfor det? 

– Det kjenner jeg ikke til, svarte bilselgeren.

– Merkelig praksis

Kommunikasjonssjef Egil Steinsland i Norges Bilbransjeforbund kjenner ikke de konkrete saken, men på generelt grunnlag sier han følgende:

– Det høres ut som en veldig merkelig praksis å tilbakebetale penger for arbeid eller tjenester som ikke er utført. Det pleier å være enkelt å dokumentere hva som har skjedd, i form av arbeidsordrer eller kvitteringer.

Bilselgeren er ikke tiltalt i saken.

– For at det skal holde til eventuell straff, må det være bevist utover enhver rimelig tvil at han var med på svindelen, forklarer Skavang.

Advokat Marion Eriksrød Nordenhaug, som forsvarer den tiltalte mannen, sa i sin prosedyre at hennes klient må frifinnes fordi det er så mye tvil i saken at det må komme tiltalte til gode.

Advokat Marion Eriksrød Nordenhaug, som forsvarer den tiltalte mannen, sa i sin prosedyre at hennes klient må frifinnes fordi det er så mye tvil i saken at det må komme tiltalte til gode.

Foto: JØRGEN DAHL KRISTENSEN

Manipulering

Han var tydelig i sin prosedyre på at det var andre årsaker enn reparasjoner som lå bak at bilene ble kjørt til utlandet.

– Det er en kjent metode at man skaffer lån og finansiering i Norge og selger bilen i utlandet, og ikke har noen penger å betale med når kravet fra bankene kommer, sa politiadvokaten.

– Og prisen på bilene ble skrudd opp rett før salg, det var en bevisst manipulasjon, med bilselgerens medviten. Jeg legger til grunn at tiltalte skulle få en fordel for dette, et vederlag på 50.000 kroner, fortsatte han.

Budstikka har spurt bilselgeren om hvorfor salgsprisen på bilene ble økt og hvorfor de krevde betaling for utstyr og oppgraderinger som ikke kunne utføres, uten å få svar.

Dom i saken er ventet i slutten av januar.

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.