Skip to main content

Asker-mann dømt for underslag av over 13 millioner

Asker-mannen tilsto alt i rettsmøtet i Asker og Bærum tingrett.

Asker-mannen tilsto alt i rettsmøtet i Asker og Bærum tingrett.

Foto: Richard Sveaas Dale

Asker-mannen hadde så prekært behov for penger at han over en periode på ti år underslo over 13 millioner kroner.

Det kommer frem i en fersk dom fra Asker og Bærum tingrett.

Metoden Asker-mannen i 60-årene brukte for å tilegne seg pengene, var ifølge tiltalen ved å fabrikkere betalingsbilag vedrørende utbetalinger til kunder og foreta utbetaling av pengene til sine egne konti. 

– Han benyttet pengene til egne private formål, sto det videre.

Ifølge dommen skal mannen har endret kontonummer på disse bilagene, og gjennom nesten 400 transaksjoner skal han altså til sammen ha styrt drøyt 13,2 millioner kroner til seg selv.

– Det er utvilsomt snakk om grovt underslag, skriver tingrettsdommer Kjeld Tore Nørgaard i dommen.

Mannen har ikke svart på Budstikkas henvendelser.

– Ballet på seg

I rettsmøtet i Asker og Bærum tingrett tidligere i desember, innrømmet mannen underslagene og ga retten en uforbeholden tilståelse.

Han skal ifølge dommen ha forklart at det hele startet rundt 2008 da det meldte seg et stort behov for penger. I utgangspunktet skal pengene ha vært tenkt som et lån til seg selv, men noen tilbakebetaling skjedde aldri.

– Det hele begynte med gjeld etter en investering på en båt. Han ble panisk for å få tak i penger. I tillegg hadde han for stort personlig forbruk, står det i dommen.

– Han trodde det skulle bli oppdaget ved internkontroll eller revisjon, men det skjedde heller ikke. Det ballet på seg, heter det videre.

En stikkprøve fra en revisor, skal ha avslørt Asker-mannen i 2018.

– Han var veldig overrasket over at det ikke ble oppdaget tidligere, skriver Nørgaard i dommen.

Fikk strafferabatt

Påtalemyndigheten la ned påstand om fengselsstraff i tre år og tre måneder. Retten mente imidlertid at tre år og ni måneder ville være et riktigere utgangspunkt for straffen.

Til slutt havnet retten på ubetinget fengsel i to år og ni måneder.

– I formildende retning legger retten vekt på siktedes uforbeholdne tilståelse. Tilståelsen har utvilsomt lettet iretteføringen og gitt en prosessøkonomisk besparelse, heter det i dommen.

Det gis også strafferabatt for lang saksbehandlingstid.

I tillegg til fengselsstraffen, er mannen også dømt til å betale nesten 14 millioner kroner inkludert renter, til bedriften han tappet pengene fra.

Les mer om kriminalitet i Asker og Bærum her.

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.