– Situasjonen var svært farlig og det var kun flaks at ingen kom til skade.

Det forteller mannen som varslet politiet om en ruspåvirket sjåfør 19. mai i år. Nylig ble sjåføren - en 47 år gammel, polsk kvinne - dømt til fengsel og en klekkelig bot i Asker og Bærum tingrett.

Hendelsen fant sted lørdag 19. mai 2018, rundt klokken 17:30. Mannen og hans partner kom kjørende på E18 utgående ved Lysaker. Paret reagerte på bilen som lå foran dem. Den kjørte påfallende vinglete. De mistenkte at sjåføren var ruspåvirket, og bestemte seg for å varsle politiet.

LES OGSÅ: Toppidrettsmann dømt for promille

Fulgte etter

Paret bestemte seg for å varsle politiet. De ble bedt om å følge bilen og melde posisjoner, hvilket de gjorde. 

På et tidspunkt skal kvinnen ha vært like ved å kjøre inn i en trailer. Mannen som fulgte etter kvinnen skal ha tutet på henne flere ganger, for å få henne til å stoppe, uten hell.

Kvinnen tok av til Høvik. Ved flere anledninger skal bilen ha havnet på fortauet. Ifølge bilføreren som varslet politiet var det kun tilfeldig at hun ingen ble påkjørt.   

Mannen, som ikke ønsker å bli omtalt ved navn, sier han ikke fryktet for sin egen sikkerhet mens han lå på hjul bak den berusede kvinnen.

– Jeg holdt en fornuftig avstand, sier han.

Han oppfordrer samtidig andre til å melde fra om de blir vitne til noe lignende.

SE STOR OVERSIKT: Budstikkas promillelogg

2,12 i promille

Bilen kjørte bortover Sandviksveien, i retning Høvikodden, frem til den plutselig stanset i Arne Ulstrupsvei.

Paret stanset rett bak henne, og så en lyshåret kvinne gå ut av bilen. Mannen gikk bort til henne. Han oppfattet henne som svært beruset og ustø. Hun luktet også alkohol.

Cirka fem minutter senere kom politiet til stedet, pågrep 47-åringen og kjørte henne til sentralarresten i Oslo. En blodprøve viste at hun hadde en promille på 2,12 – cirka halvannen time etter pågripelse. 

LES OGSÅ: Ber bilførere skjerpe seg etter ny nedslående laserkontroll

Møtte ikke opp

Retten mener kjøringen var «til stor fare for andre trafikanter». De viser til at kvinnen hadde svært høy promille, og at hun kjørte på trafikkerte veier i Bærum, på et tidspunkt med stor trafikk.

Asker og Bærum tingrett dømte kvinnen til fengsel i 30 dager, en bot på 10.000 kroner og tap av førerkort i to år og seks måneder. Hovedforhandlingen ble holdt uten kvinnen tilstede, da hun ikke møtte opp.

I politiavhør to dager etter hendelsen ønsket hun ikke å ta standpunkt til straffeskyld.