– Jeg har en teori om at prins Harald fikk strikkeantrekket til treårsdagen sin, 21. februar, sier strikkeekspert Nina Granlund Sæther, som også er journalist og stikkebokforfatter.

Hun har rekonstruert den kongelige genseroppskriften etter gamle fotografier.  Antrekket kan dermed sees på lille prins Harald i Erik Poppes nye film «Kongens nei - Tre døgn i april».

Fant fotoserie

Den røde barnegenseren oppdaget Nina på utstillingen «Den lengste reisen» som var en gave fra Regjeringen til kongen og dronningens 75-årsfeiring.

Gleden var stor da hun i tillegg fant en bildeserie av prins Harald tatt i mars 1940 av den kjente fotografen Anders Beer Wilse (1865–1949).

LES OGSÅ: «Bestefar»-kongen gjør alt for lille Harald 

Filmgenser

Tidligere i vår spilte Jar-regissør Poppe inn fluktscener på Elverum stasjon til filmen «Kongens nei - Tre døgn i april» som har premiere høsten 2016.

Kronprins Olav (Anders Baasmo Christiansen) kommer her i rask gange med en genserkledd prins Harald på armen, spilt av Magnus Ketilsson Dobbe (6) fra Kolsås.

Deretter kommer prinsesse Astrid og prinsesse Ragnhild (Sofie Falkgård fra Høvik), kronprinsesse Märtha, og kong Haakon.

LES OGSÅ: - Det som skjedde her er åpenbart viktig

Måtte legge seg på gulvet

Flyalarmen går og familien kommer seg inn på toget, nøyaktig som under den virkelige flukten i april 1940:

– Vi måtte legge oss ned på gulvet og «bestefar» holdt rundt meg, forteller Magnus (6).

«Det var mørkt i kupeen, gardinene var trukket for, og flere ganger fikk vi beskjed om å legge oss ned på gulvet. Det var forferdelig nifst og skremmende, mintes prinsesse Ragnhild (1930-2012) i boken «Harald V» av Per Egil Hegge.

LES OGSÅ: – Jeg glemmer aldri det synet

LES OGSÅ: En forferdelig dag

– Klør ikke

– Jeg er seks år, men skal også spille treåring. Da setter jeg på meg store klær, så jeg ser mindre ut. Når jeg skal se større ut, setter jeg på meg mindre klær, forklarte Magnus Ketilsson Dobbe selv, da Budstikka overvar innspillingen.

– Genseren er strikket etter Sæthers oppskrift, bare i en litt mykere og mer filmatisk farge, sier kostymeansvarlig Karen Fabritius Gram fra Jar.

Filmprins Dobbe kunne fortelle at genseren er god å ha på seg og at den slett ikke klør.

– Og det er ekte ull!

LES OGSÅ: – Flyene hadde svarte kors under

Bildeserie

Se historiske bilder fra krigen

SE BILDESERIE: