Skip to main content

Forteller flyktningers historie gjennom fotografier

Fotostudent Daniela Ricaurte fra Asker flyttet til Norge fra Ecuador i 2012.

Fotostudent Daniela Ricaurte fra Asker flyttet til Norge fra Ecuador i 2012.

Foto: Ingrid Marie Wiik

Da fotostudent Daniela Ricaurte (32) fra Asker fikk i oppgave å fortelle en historie gjennom bilder, tok hun kontakt med en familie på flukt.

«De ba ikke om hjelp. De trengte ikke hjelp. Og likevel er de takknemlige for familien som bor i Norge som har tatt dem imot på kort varsel. Yana, Iryna, Alexandra, Anastasia, Maryna og Maxym ankom Asker etter en lang reise fra Ukraina», skriver Ricaurte som innledning til fotoprosjektet.

– Jeg vil få frem at de er individer med forskjellige interesser. Det er ekte mennesker bak tallene, sier Ricaurte.

32-åringen er student på første året ved Høyskolen Kristiania og drømmer om å bli fotograf. Et skoleprosjekt inspirerte henne til å ta kontakt med en bekjent i Asker som har tatt imot familiemedlemmer på flukt fra krigen i Ukraina. Resultatet har blitt en fotodokumentar på atten bilder.

På sikt håper Ricaurte å kunne vise fotografiene i en større utstilling.

Mange selvbosettere

Hensikten med fotodokumentaren er ifølge Ricaurte å gi flyktningene et ansikt, å kunne vise hvem menneskene bak alle tallene og statistikken som blir presentert er.  

– Ufrivillig eller ikke, dette har nå blitt deres historie. De er ikke alene. Antallet ukrainere på flukt på grunn av denne krigen er mer enn halvparten av Norges befolkning, skriver Ricaurte som tekst til ett av bildene.

Fotostudenten Daniela Ricaurte har fotografert en familie fra Ukraina - som nå er bosatt i Asker.
Fotostudenten Daniela Ricaurte har fotografert en familie fra Ukraina - som nå er bosatt i Asker.
Foto: Ingrid Marie Wiik

Frem til fredag denne uken hadde 85 ukrainske flyktninger registrert seg i Asker kommune som selvbosettere.

Administrasjonen har ikke oversikt over det faktiske tallet av selvbosatte flyktninger, men antar at det er omtrent dobbelt så mange som de registrerte.

– Selvbosetterne som vi har vært i kontakt med er heldige, de har ressurspersoner rundt seg. Det er mange gode krefter i kommunen som vil gi dem en god start, sier rådgiver Linn Christin Iversen ved Inkludering og mangfold i Asker kommune.

Viser frem hverdagen

Bildene Daniela Ricaurte har tatt viser flyktningene i en hverdagslig setting. De fleste er tatt i stuen til vertsfamilien i Asker. Ricaurte er mest fornøyd med portrettene, og spesielt det av mor og datter som sitter i en trapp. Da bildet ble tatt, hadde moren fortalt at det viktigste for henne var å være med datteren og barnebarnet hennes. 

De ukrainske flyktningene skal ha kommet til Norge 12. mars, og kan hverken norsk eller engelsk. For å komme hit måtte de reise i flere dager med buss, tog, fly og ved å gå. I Asker består hverdagen deres av å følge med på nyhetene, kommunisere på sosiale medier med familie og venner som er i Ukraina og å vente på å kunne reise hjem igjen, forteller Ricaurte.

Når hun har tatt bilder av familien er det særlig tingene de har tatt med seg hun har hatt fokus på. 

– Gjenstandene forteller noe om personlighetene og fritidsinteressene deres. En av jentene tok med seg sminke, en annen sjokolade og parfyme.

– Da de flyktet, tok de bare med akkurat det de kunne bære, forteller hun.

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.